Hoppa till huvudinnehållet

Alltorp fick nya snapsglas i stället för det stulna

Publicerad:
Ett sådant historiskt glas stals från Alltorps tingshus. Nu har man lyckats får tag liknande graverade glas.
Ett sådant historiskt glas stals från Alltorps tingshus. Nu har man lyckats får tag liknande graverade glas. Foto: Privat

Från Lilla Edet till Borås och slutligen tingshuset i Alltorp. Nu finns åter graverade snapsglas på plats från tiden då det begav sig i nämndemannarummet i de historiska lokalerna i Ödskölt.

Det ursprungliga glaset stals vid en av de visningar av rummet som Louise Klang höll under vårmarknaden för ett par veckor sedan.

– Det kändes tråkigt och onödigt, sa Louise Klang vid det tillfället, som gjorde en polisanmälan av stölden.

Läste i tidningen

Men dagen efter Dalslänningen publicerat en notis med bild på snapsglaset blev hon uppringd av en person.

– Denne berättade att han sett liknande glas till försäljning på en av nätets marknadsplatser. Jag kollade upp saken och kunde köpa sex snapsglas, varav två var graverade med Alltorp, berättar hon.

Louise Klang förhörde sig med säljaren om bakgrunden och fick fram att de köpts i en antikvitetsaffär i Lilla Edet och hamnat i Borås.

– Mer än så gick inte att få fram.

Använda glas

Det ekonomiska värdet kan diskuteras. Men glasen har använts i nämndemannarummet mellan 1905 och 1941. I det rummet höll nämndemännen överläggningar om pågående mål och straffsatser.

Tingsplatsen Alltorp har varit i bruk mycket längre än så.1941 flyttade tingsförhandlingarna in till Bengtsfors. Tingssalen i Alltorp K-märktes.

Artikeltaggar

Alltorps tingshusBengtsforsBrott & blåljusDalslänningenLilla EdetLouise KlangNöje/KulturÖdskölt

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.