Hoppa till huvudinnehållet

Påskparader, äggletning och kläckta kycklingar – det här händer i påsk

Publicerad:
Påskparaden i Bengtsfors brukar locka mycket folk. Här från ett tidigare arrangemang.
Påskparaden i Bengtsfors brukar locka mycket folk. Här från ett tidigare arrangemang. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Påsken är snart här och med den olika aktiviteter och arrangemang som påskparader, äggletning och marknad.

I år blir det påskparad i Bengtsfors på påskaftonen. Den får ett liknande innehåll som i tidigare upplagor. Starten sker från bussterminalen. Därefter tågar man upp till Nygårdstorget med en grupp påskmusiker i spetsen.

Barnen påskpyntar torget och letar äggKlassiska påskbrev och nykläckta kycklingar på påskfest

Där blir det mer musik, godisutdelning och tillfälle att byta påskbrev med varandra.

En tradition

– Det har blivit en tradition att man träffas under paraden och ger varandra påskbrev, säger Conny Sandin, ordförande i Bengtsfors Centrumförening som tillsammans med tidningen Dalslänningen arrangerar paraden.

Paraden brukar locka massor av folk till centrum - inte minst återvändare som passar på att underhålla kontakten med sin hemort. Enligt väderprognosen kommer det att bli en fin påskafton, vilket kan betyda att många vill ut och njuta av värmen.

– Påskparaden har alltid varit ett populärt arrangemang. Det är bra för orten att det händer positiva saker. Dessutom står Centrumföreningen tillsammans med kommunen för aktiviteten äggletning på påskaftonen, säger Conny Sandin.

Har några ägg lagts här? Bengtsfors kommun arrangerar äggletning tillsammans med olika samarbetspartner i flera tätorter.
Har några ägg lagts här? Bengtsfors kommun arrangerar äggletning tillsammans med olika samarbetspartner i flera tätorter. Foto: Jan Lorentsson

Leta ägg

Bengtsfors kommun erbjuder alla att komma och leta efter ägg runt om i tätorterna med olika samarbetspartner.

Förutom nämnda aktivitet i Bengtsfors blir äggletning på påskafton på följande platser.

Billingsfors tillsammans med Billingsfors för alla och i Bäckefors på Granbacka i samarrangemang med Bäckefors Hembygds- och framtidsförening. På långfredag kan man leta ägg vid Halmens hus i Bengtsfors.

Till Ekhagsvallen

I Dals Långed blir det också Påskparad på påskaftonen på liknande vis som tidigare år. Den här gången sker starten från bensinstationen. Sedan går man med musiker i täten upp till Ekhagsvallen för andra festligheter.

Familjen Lise Jahren, Selma Bore, Leah Bore och Tony Bore firade påsk i Dals Långed 2018.
Familjen Lise Jahren, Selma Bore, Leah Bore och Tony Bore firade påsk i Dals Långed 2018. Foto: Helena Lindgren

I Dals Långed heter arrangörerna Dals Långeds IK och Dals Långeds utvecklingsråd.

Påsk i Gustavsfors

På långfredag arrangerar Folkets hus i Gustavsfors påskmarknad med försäljning och och servering.

Artikeltaggar

BäckeforsBengtsforsBengtsfors centrumföreningBillingsforsConny SandinDals LångedDals Långeds IKDals Långeds utvecklingsrådFritid och livsstilGustavsforsHalmens HusPåskparad

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.