Hoppa till huvudinnehållet

Skolinspektionen: Valboskolan jobbar enligt skollagen

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Skolinspektionen konstaterar att skolan jobbar enligt skollagen och avstår från att ingripa.
Skolinspektionen konstaterar att skolan jobbar enligt skollagen och avstår från att ingripa. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

I slutet av förra året inkom uppgifter till skolinspektionen från Valboskolan i Färgelanda, bland annat att vissa elevers behov av stöd inte kan uppfyllas. Myndigheten konstaterar dock att skolan jobbar enligt skollagen och avstår från att ingripa.

– Det känns jättebra att de ser att vi jobbar som man ska, säger skolchefen Anna Gunnervik.

I januari ombads huvudmannen, som är Färgelanda kommun, att yttra sig över uppgifterna samt redovisa vilka åtgärder som eventuellt vidtagits eller kommer att vidtas.

I yttrandet framgick att skolan har regelbundna klasskonferenser där specialpedagog, skolsköterska, kurator och klasslärare deltar och där elevers behov av stöd diskuteras. Vidare framgår det att klasslärare gör extra anpassningar till elever i klassen i samarbete med skolans specialpedagog.

Enligt Skolinspektionens mening framkommer inget annat än att skolan har en arbetsgång i enlighet med skollagens bestämmelser avseende att uppmärksamma, utreda och vidta åtgärder vad gäller elevers behov av stöd och särskilt stöd. Därmed avslutar man ärendet.

Viktigt med beredskap

– Helst önskar vi ju att vårdnadshavare är nöjda med verksamheten, men ibland har vi lite olika bilder. Och då är det jättebra att möjligheten finns att anmäla till Skolinspektionen. Det känns jättebra att de ser att vi jobbar som man ska och detta är en bekräftelse på det, säger skolchefen Anna Gunnervik.

Skolinspektionen framhåller dock att det är av största vikt att skolan och huvudmannen har beredskap för att sådana här situationer kan hända och att alla elever som är i behov av stöd ska få det stödet.

Artikeltaggar

Anna GunnervikFärgelandaSkola och utbildningValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.