Hoppa till huvudinnehållet

Solljus kan vara orsaken: Ugnslucka exploderade – ägaren får ingen ersättning

Publicerad:
Ugnsluckan exploderade plötsligt hemma hos Bengtsforskvinnan. Men hon gick ingen ersättning på garantin.
Ugnsluckan exploderade plötsligt hemma hos Bengtsforskvinnan. Men hon gick ingen ersättning på garantin. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

En kvinna i Bengtsfors nekades ersättning för arbetet med att byta en ugnslucka som plötsligt exploderade. Tillverkaren menar att skadan kan ha berott på för mycket solljus.

Bengtsforskvinnan köpte en ny ugn 2017 - garantin var på fem år. Fyra år senare exploderade plötsligt ugnsluckan.

Kvinnan ville ha ersättning på garantin, för reparationskostnaden på 2867 kronor.

Täcks inte

Men tillverkaren motsatte sig kravet. Spräckt glas täcks inte av produktgarantin. Enligt tillverkaren kan ett slag mot glaset leda till osynliga sprickor eller spänningar i glaset, som leder till att glaset exploderar vid ökad rumstemperatur eller om glaset utsätts för direkt solljus.

Allmänna reklamationsnämnden går på tillverkarens linje av avslår Bengtsforskvinnans begäran om ersättning, eftersom det inte är frågan om ett fel som företaget ansvarar för.

Artikeltaggar

Allmänna reklamationsnämndenBengtsforsKonsument

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.