Lugn natt efter krångel med trygghetslarm – fortsatta driftstörningar

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
De flesta larm har gått ut som de ska under natten, men eftersom driftstörningarna fortsätter kan det inte garanteras att samtalen går fram till larmcentralen.
I Dals-Eds kommun har natten varit lugn trots problematik med trygghetslarmen. Under onsdagsförmiddagen är problemet fortfarande inte fullt åtgärdat, men enligt larmoperatören Thunstall är det endast ett minimalt antal larm som eventuellt inte kommer fram.

Det var strax efter sju på tisdagskvällen som teleoperatören Tele 2 meddelade att det förekom driftstörningar, vilket innebar att det inte gick att garantera att trygghetslarmen fungerade som de skulle.

Inom kort kunde Tele 2 identifiera felet och påbörjade ett arbete med att åtgärda det, men under onsdagsförmiddagen var det ännu inte helt löst.

– Vi har under natten sett att det kommer in larm som vanligt, merparten har kommit fram, men driftsstörningarna har gjort att det inte har gått att garantera alla har gjort det. Vad jag förstår är det här ett rikstäckande problem, säger Jeanette Augustin, enhetschef för hemtjänsten i Dals-Eds kommun.

”Vi har bra rutiner”

Dals-Eds kommun har under tisdagskvällen och natten jobbat hårt för att se till att säkerställa situationen för brukarna som använder trygghetslarm.

– Efter en tidigare driftstörning har vi säkrat upp alla våra telefoner, så de kan användas med en annan operatör om det krävs, så vår interna kommunikation har fungerat bra, vilket är superviktigt. Vi har även informerat våra brukare om ett nummer till en telefon som har vandrat runt inom personalstyrkan. Vi har även gjort extra tillsynsbesök, så vi upplever att vi har bra rutiner för sådana här händelser.

Ingen incident har inträffat i Dals-Eds kommun, som har cirka 160 trygghetslarm, med anledning av problematiken.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.