Det är en tuff dag för katten Lavrits. I dag ska han förlora sina manliga juveler. Men han har i alla fall inte behövt åka så långt i sin trista kattbur. Efter att Emelie Hultberg, sedan några månader tillbaka, har öppnat veterinärmottagning i Gesäter är det numera ganska nära till djurdoktorn för invånarna i Dals-Eds kommun.
Dalslänningen har vid tidigare tillfällen rapporterat om veterinärbristen som råder i hela landet och som också gör sig påmind i Dalsland.
Distriktsveterinärerna i både Bäckefors och Frändefors har på senare tid haft svårt att ta emot smådjur och har i stället fått prioritera hästar, grisar och kor.
Men i spåren av veterinärbristen har det på sina håll dykt upp nya smådjurskliniker med redan etablerade veterinärer som försöker stilla dalslänningarnas behov av hjälp.
Ung veterinär
För snart två år sedan öppnade Pernelle Prahl sin veterinärklinik i centrala Färgelanda efter att ha lämnat sitt gamla jobb på Distriktsveterinärerna i Bäckefors. Och sedan februari i år finns det även en ny veterinär i Gesäter, Dals-Eds kommun.
Det är Emelie Hultberg, som flyttade till Dalsland från Munkedal 2016, som två dagar i veckan tar emot smådjur.
Hennes yrkesval var inte direkt förvånande. Hennes mamma driver Väntorps smådjursmottagning i Munkedal där Emelie sedan barnsben har spenderat mycket tid.
– Jag började sommarjobba på kliniken när jag var tio år och fick börja svara i telefon när jag var tolv, berättar Emelie. Jag har alltid levt med djur omkring mig. Pappa var ladugårdsförman och har haft hjorthägn sedan 1996.
Eftersom jag alltid har haft mycket djur så letade jag efter en gård och hamnade här.
När hon var klar med studierna i Uppsala gick flyttlasset till Munkedal igen och hon blev delägare sin mammas smådjursklinik.
– Eftersom jag alltid har haft mycket djur så letade jag efter en gård och hamnade här, säger Emelie.
Mycket djur har hon fortfarande. Getter, hundar, katter, kossor, ankor, höns och påfåglar är bara några som bor på gården.
Sedan februari har hon startat en filial till Väntorps smådjurmottagning i Gesäter där hon har öppet två dagar i veckan.
Enklare åtgärder
Övrig tid jobbar hon på kliniken i Munkedal.
– Tanken är att jag här kan ta enklare åtgärder som till exempel vaccinationer, kattkastreringar och skärskador. Jag har inte möjlighet att ha mer avancerad utrustning som röntgen och ultraljud men jag kan göra en första koll och om det behövs skicka dem vidare till Munkedal.
Vi veterinärer får ganska ofta in katter där ägaren är okänd, men om ägaren registrerar katten kan vi lättare hitta ägaren.
Hon har inte direkt marknadsfört sin nya filial, men ändå har patienterna hittat till henne.
– Jag tycker ändå att det har varit ett ganska stort intresse och framför allt har vi fått många nya kunder, säger Emelie.
"Färre hemlösa katter"
Den 2 mars beslutade riksdagen att införa en ny lag som innebär att alla kattägare är skyldiga att märka och registrera sin katt.
– Vi veterinärer får ganska ofta in katter där ägaren är okänd, men om ägaren registrerar katten kan vi lättare hitta ägaren. På så sätt kommer det troligen bli färre hemlösa katter, säger Emelie.
Hon uppmanar kattägare som inte har chippat sina djur att försöka boka tid så snart som möjligt.
– Troligen kommer det att bli ont om tider senare när lagen börjar gälla så det är smart att fixa det redan nu. Sedan kan man ju kanske vänta lite med de katter som är äldre.
Kattregistrering
I höstas föreslog regeringen i en proposition att det ska införas en skyldighet för djurägare att märka och registrera sin katt. Den 2 mars röstade riksdagen ja till lagändringsförslagen som träder i kraft den 1 januari 2023.
Katter som saknar ett hem riskerar att utsättas för sjukdomar, parasiter och svält. Med ett krav på märkning och registrering av katter blir det lättare att skilja ägda katter från katter som saknar ett hem.
Att registrera och märka sin hund är redan i dag en skyldighet enligt lagen om tillsyn över hundar och katter. Nu ska kraven också gälla för alla katter som stadigvarande vistas i Sverige. Statens jordbruksverk får ansvaret för att föra register över kattägarna.