Hoppa till huvudinnehållet

Jakobsson åter på C-lista: ”Visade sig inte finnas hinder”

Publicerad:
Centerpartiet i Bengtsfors sätter åter upp Jim Jakobsson på valsedeln.
Centerpartiet i Bengtsfors sätter åter upp Jim Jakobsson på valsedeln.

Centerpartiet i Bengtsfors har nu åter satt upp Jim Jakobsson på valsedeln till årets kommunval. Anledningen är nya bud i revisorsfrågan.

Den 25 mars kunde Dalslänningen berätta att Centerpartiet i Bengtsfors först satt upp Jakobsson – och sedan plockat bort honom. Anledningen var att Jakobsson meddelat partiet att han inte kan kandidera eftersom han samtidigt är kommunrevisor.

Men nu visar det sig att det går bra i alla fall.

Till skillnad från C i Bengtsfors – M låter revisor stå på listanCenterpartiet bröt mot reglerna – satte upp revisor på listan

– Vi har fått många förfrågningar om det här och våra medlemmar vill att Jim ska stå kvar på listan. Därför undersökte jag saken med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Bengtsfors auktoriserade revisor på revisionsföretaget KPMG och fick till svar att det inte är något hinder att stå på listan. Detta under förutsättning att man inte har för direkt avsikt att hamna i kommunfullmäktige eller stå som ersättare, säger Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors.

Näst sist

Jim Jakobsson kommer nu att stå på näst sista platsen på valsedeln, endast före Jerker Johansson som alltid vill stå sist.

Själv säger Jim Jakobsson att han inte känner sig helt övertygad om vad som är rätt och riktigt.

– Jag ställer mig väldigt frågande, men böjer mig ändå nu för den tolkning som SKR och KPMG gör. Och skulle det vara så att det blir fel så är vi inte ensamma. Centerpartiet i Årjängs kommun har samma problem. Och Moderaterna i Färgelanda, säger han.

”Kan jag ändå stå med på listan”

I kommunrevisionen i Bengtsfors var alla helt överens om att det inte var förenligt att vara revisor och stå på en politisk valsedel eftersom man hamnar på två olika stolar.

– Men det verkar vara så att om jag inte blir invald i fullmäktige så kan jag ändå stå med på listan. Och jag kan fortsätta som revisor, om jag blir vald till det, säger Jim Jakobsson.

Artikeltaggar

BengtsforsCenterpartietJim JacobssonKPMGPer JonssonPolitikSKRVal 2022Valsedel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.