Vad är gammalt? Och hur gestaltas åldrande inom konstnärlig verksamhet? Det var temat för ett öppet seminarium på Steneby i torsdags. Flera namnkunniga konstnärer medverkade och berättade om sin syn på ämnet.
Seminariet To Perform Body var det sjätte i en seminarieserie som kandidatprogrammet Textil - Kropp - Rum vid HDK-Valand Campus Steneby tagit initiativ till.
Deltagare var svenska och internationella gäster.
På plats fanns Suzanne Osten, dramatiker, regissör och författare, Ingmar Skoog, professor i psykiatri Göteborgs universitet, föreståndare på AgeCap, Amir Parsa, konstnär och författare, gästprofessor vid Pratt Institute, New York, Marja-Leena Sillanpää, författare, performanceartist och (ljud-)konstnär och Takao Momiyama, textilkonstnär.
Brett samarbete
I år genomfördes seminariet i samarbete mellan HDK-Valand, AgeCap, IASPIS/Konstrnärsnämnden, Konsthantverkscentrum, och med stöd av Göteborgs Slöjdförening.
Intresset var stort och samlingssalen på Steneby fullsatt. Bland annat en busslast tillresta från Göteborg.
– Det blev mycket lyckat. Helheten blev intressant och gav många perspektiv på åldrande utifrån olika erfarenheter. Seminarieserien är ett bra sätt för Dalsland att få synas samtidigt som skolan knyter värdefulla kontakter, säger professor Maja Gunn, som var moderator under dagen.
Åldrande och upplevelser
Ingmar Skoog representerade forskningen. Han har intresserat sig mycket för kulturens positiva kraft för att motverka åldrande. Han ligger bakom det ofta citerade ”70 är det nya 50”.
Han pratade om kapabilitet, vår förmåga att utföra handlingar för att nå mål som vi själva upplever som värdefulla. Kapabiliteten påverkas av hälsa och det omgivande samhället.
– Våra kunskaper om åldrande har förändrats enormt i jämförelse med vad vi visste för 40 år sedan.
Stimulera hjärnan
När det gäller hälsa är det viktigt att stimulera sin hjärna, att lära sig nya saker och inte minst ta del av kulturens kraft. Ingmar Skoog visade datorbilder av hjärnan och hur olika delar av den aktiveras vid olika sysselsättningar.
Bara en sysselsättning som att lyssna på musik regelbundet påverkar hjärnhälsan positivt. Även andra former av kultur ger positiva effekter i samma riktning.
En pionjär
Suzanne Osten är Sveriges ledande pionjär inom utveckling av teater för och om barn och unga.
– När jag började arbeta med barn var det något som hade låg status i Sverige. Det var något man gjorde om man inte kunde något annat, berättade hon.
Hon tog sedan seminariepubliken tillbaka till barndomen. Dels genom ett par frågeställningar som alla fick reflektera över, men framför allt genom att visa en film från världens första teaterpjäs för barn mellan 6 - 12 månader, som hon regisserade.
I filmen kan man tydligt se hur spädbarnspubliken visar med kroppen det de inte kan uttrycka i ord.
– Ljud, färger och masker väcker intresse hos barnen. De var hela tiden närvarande och koncentrerade i sin upplevelse.
”Många åldrar”
Suzanne Osten menar att varje människa har många åldrar inom sig. Det uttrycker hon också i sin självbiografi Vem tror hon att hon är, Suzanne Osten.
”Det är en bok där alla jag ska med barnet, den unga, den medelålders, den äldre Suzanne förstås men också skribenten, dramatikern, filmaren, författaren, forskaren, vetenskaparen och teaterchefen. Och mamman, modern, kvinnan, älskarinnan och hustrun. För att inte glömma några alter egon.”
För närvarande planeras inte något nytt seminarium i serien, men det finns förhoppningar om att det ska bli av kanske nästa år.