Rekord i antal unga konstnärer: "Verk av hög nivå"

Konst
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Åtta av tolv konstnärer fanns på plats under vernissagedagen. Från vänster syns Maia Hellman, Leonardo Perina, Elise Westin, Alice Hellman, Maja Wilhelmsson, Ebba Nilsson, Gabriela Rozanska och Leo Oksvold. På bilden saknas Tilda Johansson, Astrid Lakso, Maja Evert och Ida Bratt.
Foto: Conny Hultgren
I fredags var det festlig vernissage i Bengtsfors konsthall. Tolv unga konstnärer ställer ut sina verk och de flesta fanns på plats när årets upplaga av Olga Birkfelts konstpris invigdes.

Cider brusade i glasen och stämningen var på topp. Glada leenden överallt.

– Det här är något av ett rekord! Jag tror aldrig att vi haft så många utställare på Olga Birkfelts konstpris, sa kulturchefen Anna Hjelmberg i sitt invigningstal.

Vi har deltagare från högstadiet till högskolan. Det är väldigt inspirerande och roligt att vi har så många duktiga unga konstnärer i Bengtsfors kommun.

— Anna Hjelmberg, kulturchef

Det är en stor bredd av konstnärer den här gången.

– Vi har deltagare från högstadiet till högskolan. Det är väldigt inspirerande och roligt att vi har så många duktiga unga konstnärer i Bengtsfors kommun, sa Anna Hjelmberg.

”Verk av hög nivå”

Det är gott om olika material på utställningen. Keramik, textil, teckningar, akrylmålningar, trä, stål, kol på duk och videokonst.

Elise Westin från HDK Valand ställer i sitt verk Kvadrater i upplösning ut restmaterial från linne, ull, bomull, lin och ståltråd.
Foto: Conny Hultgren

– Det är verk av hög nivå. Deltagarna har många spännande idéer och de har lagt ner mycket arbete på att överföra idéerna i sina verk. De har verkligen lyckats, sa Emelie Rygfeldt-Wilander, konstkoordinator som hängt utställningen.

– Det känns viktigt att en liten kommun som Bengtsfors har så många unga duktiga konstnärer. Konst ska vara något demokratiskt och företrädas av deltagare från olika socioekonomiska grupper, fortsätter hon.

Två niondeklassare

Två elever från Bengtsgårdens niondeklass finns med. Dels Maja Wilhelmsson som ställer ut verken Hav i akryl och Junk journal i blandtekniker.

Maja Wilhelmsson tävlar med verken Hav och Junk journal, gjorda i olika tekniker. 16-åriga Maja Wilhelmsson är en av de yngsta deltagarna på utställningen.
Foto: Conny Hultgren

Dels Alice Hellman som har gjort akrylmålningen Thoughts.

16-åriga Alice Hellman är en av de yngsta deltagarna på årets utställning. Hon deltar med akrylmålningen Thoughts.
Foto: Conny Hultgren

– Det är en målning av artisten Willow Smith. Jag ville i verket få fram tankar och känslor. I håret har jag skrivit en massa ord som egentligen inte betyder något, utan det är tankar som bara går runt i huvudet. Sedan har jag målat ett kvitto längst ner till höger som är blankt utan något resultat av tankarna. Som det ofta är, sa Alice Hellman.

Tre från Strömkullen

Strömkullegymnasiet representeras av tre elever. Ida Bratt med kolteckningen Injustice, Maja Evert som ställer ut videoverket Håll i Håll ut och Leo Oksvold som visar det i drejlera gjorda verket Bark och dimma.

Från Stenebyskolan finns bland andra Gabriela Rozanska, som studerar inriktningen kläder.

Gabriela Rozanska vid sin väggbonad Agony, gjord av underkläder.
Foto: Conny Hultgren

Hon kommer själv från Polen och hennes verk Agony är en väggbonad gjord av underkläder. Verket ska ses som en kritik mot Polens abortlagar förklarar hon.

Italiensk solnedgång

I taket hänger två taklampor, gjorda i björkplywood, av Leonardo Perina, som studerar på HDK Valand. Leonardo Perina kommer själv från Trento, i norra Italien.

Leonardo Perina ställer ut två taklampor gjorda i björkplywood.
Foto: Conny Hultgren

– Jag har inspirerats av de skuggspel som uppstår under sommarens solnedgångar i de italienska alperna, sa han.

Här finns också ett verk i metall. Konstnären heter Maia Hellman, som går på HDK Valand.

Maia Hellman deltar med metallverket Komplett.
Foto: Conny Hultgren

– Verket är en reflektion över känslor som växer i oss, när det finns kunskap, sa hon.

Utställningen pågår till och med den 29 april.

Den 25 april utses en eller flera vinnare. I potten ligger 20 000 kronor.

Olga Birkfelts konstpris

Alla som söker Olga Birkfelts konstpris ska vara konstnärer upp till 25 år och vara eller ha varit skrivna i Bengtsfors kommun. Olga Birkfelt var en yrkesverksam konstnär som bodde i Bengtsfors. Hon testamenterade sitt hus för att man skulle kunna använda det till konstnärlig verksamhet på något sätt, men det föll sig i stället så att huset såldes och för pengarna instiftades priset. Konstpriset har delats ut varje år sedan 2011.

Källa: Bengtsfors kommun

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.