Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Stoppa utrivningen av vattenkraften - småskalig el behövs

Publicerad:
Småskalig kraftproduktion behövs, framhåller insändaren
Småskalig kraftproduktion behövs, framhåller insändaren Foto: Jan Andersson

Det ryska anfallskriget i Ukraina har visat hur viktigt det är att ha beredskap och minska sin sårbarhet. När det kommer till elproduktionen går svenska myndigheter tyvärr åt motsatt håll. Vi ska inte riva ut stor mängd vattenkraft som kan användas både för att sänka elpriserna och för att stärka vår krisberedskap.

Under de kommande 20 åren ska all svensk vattenkraft få nya miljötillstånd där vattenkraftselen kombineras med kloka miljöåtgärder. Det är välkommet och nödvändigt. Det har också skett en tydlig politisk avvägning där en viss mängd (1,5TWh) el får nyttjas för att åstadkomma största möjliga miljönytta. Att inte gå över den nivån är viktigt för att inte äventyra vattenkraftens möjlighet att bidra till elsystemet. Tvärt om ska lagstiftningen också göra det möjligt att öka reglerbidraget, helt enkelt att producera mer när det behövs som mest.

Tyvärr arbetar vattenmyndigheterna åt motsatt håll. De åtgärdsplaner som tagits fram räknar med mångdubbelt större elförluster och konsekvenserna riskerar bli att många kraftverk helt enkelt tvingas riva ut, eftersom kostnaderna att köra vidare med väsentligt mindre mängd el blir ohållbara.

Centerpartiet har redan i höstas varnat för situationen och har i riksdagen drivit fram beslut att regeringen ska överpröva åtgärdsplanerna. Trots detta har regeringen ännu inte genomfört översynen och domstolsprövningarna påbörjats. Det är helt ohållbart. Därför har vi nu tagit ytterligare initiativ och riksdagen har nu fattat beslut om att regeringen ska skjuta upp framtida prövningar tills dess att bristerna i lagstiftningen och åtgärdsplanerna rättats till.

Med de höga elpriser vi har i södra Sverige har vi inte råd att förlora en enda kilowattimme el. Att regeringen, understödda av Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är beredda att riva ut en stor mängd småskalig vattenkraft är förvånande. De må stå för en liten mängd el under året, men under den kallaste vinterdagen, då priserna är som högst, står de för en betydande andel producerad el. Utan den skulle priserna skena ytterligare.

Rickard Nordin, C

Klimat- och Energipolitisk talesperson

Anders Dahlberg

Riksdagskandidat Fyrbodal

Ann Blomberg

Centerpartiet Färgelanda

Per Jonsson

Centerpartiet Bengtsfors

Kenneth Gustafsson

Centerpartiet Dals-Ed

Artikeltaggar

Ann BlombergElInsändareKenneth GustavssonLiberalernaMiljöpartietPer JonssonRickard NordinUkrainaVänsterpartietVattenkraft

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.