Hoppa till huvudinnehållet

Vägprojekt riskerar falla – begär mer pengar

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Dals-Eds kommun begär 12 miljoner för att kunna hantera den skenande kostnadsutvecklingen.
Dals-Eds kommun begär 12 miljoner för att kunna hantera den skenande kostnadsutvecklingen. Foto: Tommy Löfgren

För att inte riskera att pengarna inte räcker till begär Dals-Eds kommun 12 miljoner kronor ur Fyrbodals pengapott som avser det mindre vägnätet. Det för att säkerställa att den sista etappen av Nössemarksvägen blir klar.

Arbetet med att avverka skog längs den sista etappen, som sträcker sig 12 kilometer mellan Mäfällingen och söderut från Ed, har inletts och det finns en antagen vägplan för förstärknings- och standardhöjande åtgärder för vägbiten. En upphandling av byggnationen ska snart inledas.

Litet hopp tänt för omdiskuterad väg: ”Nu händer det äntligen något”

Projektet har fått pengar ur regional plan och från Trafikverkets bärighetsanslag i nationell plan, men på grund av osäkerhet kring kostnader, bland annat med anledning av händelser i omvärlden, är det oklart om pengarna räcker till.

Begär 12 miljoner extra

Trafikverket har därför skickat en förfrågan till Dals-Eds kommun om att inkomma med en skrivelse till Fyrbodals kommunalförbund med en begäran om 12 miljoner kronor ur potten som gäller det mindre vägnätet.

– Trafikverket har verkligen ansträngt sig för att få fram pengar. Det här är ett projekt som har kommit långt och det vore tråkigt om det skulle visa sig att pengarna inte räcker till när upphandlingen är gjord. Därför har de uppmanat oss att göra en skrivelse, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande.

Fyrbodal har fått cirka 120 miljoner kronor för att hantera just den typen av väg, men än så länge har det inte beslutats någon prioriteringslista för åtgärder.

– Väg 2183 är välkänd i många sammanhang och den är inte bara viktig för Dals-Eds kommun, utan för hela regionen. Vi hoppas på förståelse, säger Martin Carling.

Riskerar frysa inne

Om inte de redan avsatta pengarna används fryser de inne, vilket innebär att hela projektet faller om inte de förväntade kostnadsökningarna kan hanteras.

Kommunstyrelsen beslutade i onsdags att ställa sig bakom skrivelsen om att begära att Fyrbodal ska avsätta mer pengar.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunDals-Eds kommunEdFyrbodals kommunalförbundMartin CarlingTrafikTransport

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.