Hoppa till huvudinnehållet

Till skillnad från C i Bengtsfors – M låter revisor stå på listan

Publicerad:
Hugo Hultgren, kommunrevisor för Moderaterna i Färgelanda, och Linda Jansson, gruppledare för Moderaterna i Färgelanda.
Hugo Hultgren, kommunrevisor för Moderaterna i Färgelanda, och Linda Jansson, gruppledare för Moderaterna i Färgelanda. Foto: Helena Lindgren

Moderaterna i Färgelanda gör en annan tolkning än kommunrevisorerna i Bengtsfors och Centerpartiet i Bengtsfors. De låter kommunrevisorn Hugo Hultgren stå med på valsedeln.

Centerpartiet bröt mot reglerna – satte upp revisor på listan

I fredags kunde Dalslänningen berätta att Centerpartiet i Bengtsfors satt upp Jim Jakobsson på listan i kommunvalet. Detta trots att Jakobsson själv meddelat att han inte kan kandidera eftersom han är kommunrevisor.

– Det är ett brott mot kommunallagen, menade Jim Jakobsson och fick stöd av kommunrevisionens ordförande i Bengtsfors, Sven-Åke Gustavsson.

– Vi revisorer är kommunfullmäktiges redskap för att granska nämnder och styrelser. Det går inte att sitta på två stolar, sa Gustavsson.

När detta blev känt tog också Centerpartiet i Bengtsfors bort Jim Jakobsson från listan.

M är av annan åsikt

Moderaterna i Färgelanda anser dock att det går bra för en kommunrevisor att stå på en valsedel.

Vi har kollat upp det här och det finns inget som hindrar att en revisor står på en lista inför ett val.
Linda Jansson, gruppledare för Moderaterna i Färgelanda

– När jag blev tillfrågad av mitt parti om att ställa upp på listan så nämnde jag att jag är revisor, men jag fick besked av mitt parti att det var okej att stå med, säger Hugo Hultgren, moderat kommunrevisor i Färgelanda.

”Både och går inte”

Han hänvisar till fjärde kapitlet femte paragrafen i kommunallagen. Där kan man läsa att den som är vald till revisor inom kommunen inte är valbar som ledamot eller ersättare i fullmäktige.

– Om jag skulle bli invald i fullmäktige så måste jag ta ställning till om jag vill företräda mitt parti där eller – om jag skulle bli nominerad – fundera på att fortsätta som revisor. Att göra både och går inte, säger Hugo Hultgren.

Lagen har skärpts

Enligt Valmyndigheten har kommunallagen undan för undan skärpts när det gäller valbarheten för revisorer. 2018 tillkom ytterligare en regel som innebär att en revisor inte är valbar till fullmäktige.

– Men vi har kollat upp det här och det finns inget som hindrar att en revisor står på en lista inför ett val, säger Linda Jansson, gruppledare för Moderaterna i Färgelanda.

– När valet väl är genomfört är det dags för en ny mandatperiod. Det är ingen som vet om i det här fallet Hugo blir nominerad till revisor för nästa mandatperiod. Men om du blir vald till revisor kan du inte företräda partiet i kommunfullmäktige. Det går naturligtvis inte att granska sig själv. Man kan bara vara antingen eller. Inte både och, fortsätter Jansson.

Artikeltaggar

CenterpartietFärgelanda kommunHugo HultgrenLinda JanssonModeraternaPolitikValVal 2022Valsedel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.