Hoppa till huvudinnehållet

Oturligt Åmål/Billingsfors föll i första kvalmatchen: ”Inte riktigt där”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Ella Wånggrens och Sanna Blixts ansiktsuttryck säger det mesta. Gästerna IFK Heden vann första kvalmötet med 8–2.
Ella Wånggrens och Sanna Blixts ansiktsuttryck säger det mesta. Gästerna IFK Heden vann första kvalmötet med 8–2. Foto: Johan Lindahl

Åmål/Billingsfors kämpade och slet, men det var inte deras kväll. IFK Heden vann det första kvalmötet, med en rejäl dos tur, med 8–2. Att hemmalaget var spelförande, men oskarpa framför mål är en klen tröst inför söndagens retur.

– Jag tyckte att vi spelade bra, men vi var inte riktigt där framför mål, säger lagets poängdrottning Sanna Blixt.

Hemmalaget hade bollen för det mesta, och hade inledningsvis chanserna att både ta ledningen och utöka den med både två och tre mål. Men det var stolpe ut, inte bara bildligt talat, utan också bokstavligen för Åmål/Billingsfors den här kvällen. Både gästernas målvakt Emma Jansson, och till viss del hemmaspelarna själva, såg till att 0–0 stod sig en bra stund in i den första perioden.

Kvalmotståndaren IFK Heden, å andra sidan, behövde inte ens en farlig chans för att göra mål. Det räckte med att skicka iväg bollen mot mål så letade sig bollen, som om den vore radiostyrd, in bakom Emma Bohm Forsberg i Åmål/Billingsfors-kassen. 0–1 blev 0–2, men hemmalagets Alva Ömnehag ingav hopp med sin reducering i slutet av första perioden.

 • Hemmalaget fick dock anledning att fira när Madelen Johannesson fick in en reducering.
  Hemmalaget fick dock anledning att fira när Madelen Johannesson fick in en reducering.
 • Målvakten Emma Bohm Forsberg gjorde vad hon kunde, men bollen liksom slank in ändå.
  Målvakten Emma Bohm Forsberg gjorde vad hon kunde, men bollen liksom slank in ändå.
 • Vindsnabba Joline Carlsson gav motståndarna problem och stod för en framspelning.
  Vindsnabba Joline Carlsson gav motståndarna problem och stod för en framspelning.
 • Lagkaptenen Rebecca Bräck (vänster) och målskytten Madelen Johannesson.
  Lagkaptenen Rebecca Bräck (vänster) och målskytten Madelen Johannesson.
 • Backen Saga Josefsson med Alwa Halldén i bakgrunden.
  Backen Saga Josefsson med Alwa Halldén i bakgrunden.
 • Uppgivenhet och frustration på bänken efter slutsignal.
  Uppgivenhet och frustration på bänken efter slutsignal.
 • Alwa Halldén.
  Alwa Halldén.
 • Alva Ömnehag gjorde målet som betydde 1–2 i första perioden. Här ger hon Cornelia Freed Hell en high five.
  Alva Ömnehag gjorde målet som betydde 1–2 i första perioden. Här ger hon Cornelia Freed Hell en high five.
 • Uppgivenhet och frustration på bänken efter slutsignal.
  Uppgivenhet och frustration på bänken efter slutsignal.
 • Madelen Johannesson försökte förgäves driva på laget.
  Madelen Johannesson försökte förgäves driva på laget.
 • Det var glada miner hos bortalaget.
  Det var glada miner hos bortalaget.

Slarv i uppspelen

Slarv i uppspelen gjorde det dock enkelt för IFK Heden att ta kommandot i den andra perioden och gå ifrån till 6–1 på lite drygt 13 minuter. Gästernas effektivitet fortsatte att gäcka Åmål/Billingsfors och bristen på offensiv skärpa hjälpte inte heller.

Madelen Johannesson fick in en reducering till 2–6 och drog en lättnadens suck efteråt. Kanske var det början på en comeback? Icke. Gästerna tryckte på bromsen och riktade in sig på försvar under resten av matchen. Och passade också på att pricka in ett 7–2-mål innan perioden var över.

Sista tjugominutaren var det allt framåt som gällde för Åmål/Billingsfors. Men bolljäkeln ville inte in. Det blev allt mer hängande huvuden när insikten började komma att det här kanske inte var deras kväll. Trots upprepade försök på mål gick bollen antingen över, i ribban eller i målvaktens händer.

Ser mörkt ut

Gästerna fick även in ett sista mål och punkterade definitivt matchen. Och kanske även dubbelmötet. Det ser mörkt ut inför returen på söndag, men enligt lagets poängdrottning Sanna Blixt, ska man ändå ge allt.

– Vi har inget att förlora, vi får ge helt enkelt ge allt. Nu kör vi, säger 18-åringen, som ändå var besviken efter slutsignal.

– Jag tyckte att vi spelade bra, men vi var inte riktigt där framför mål och lyckades inte få bort bollen framför vår egen kasse heller. De låg lågt och gick på kontringar och det var svårt när vi försökte spela oss fram, säger Sanna Blixt.

Matchfakta

Åmål/Billingsfors–IFK Heden 2–8

Förkval till division 2

Målen, första perioden: 0–1 Evelina Rådström (15:08), 0–2 Sabrina Olsson (16:47), 1–2 Alva Ömnehag (19:17) Andra perioden: 1–3 Emma Rydberg 00:30), 1–4 Daniela Norström (04:29), 1–5 Ebba Haugen (07:02), 1–6 Sara Christenson (13:29), 2–6 Madelen Johannesson (14:50), 2–7 Emma Rydberg (18:16) Tredje perioden: 2–8 Sabrina Olsson (07:59)

Skottstatistik: 22–21

Publik: 113

Artikeltaggar

BillingsforsDivision 3 Värmland västraInnebandyÅmålÅmål/Billingsfors

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.