Insändare: Flyktingmottagning med koll på kort och lång sikt i Bengtsfors

Insändare
PUBLICERAD:
Insändaren hänvisar till uttalanden i en artikel i Dalslänningen den 25 mars från starten av Trygghetspunkten i Bengtsfors.
I Dalslänningen den 25 mars redovisas i en artikel hur Civilförsvarsförbundet kommit igång med Trygghetspunkt 38:an i Bengtsfors, ett mycket bra initiativ som får betydelse för flyktingmottagningen med anledning av Rysslands invasion i Ukraina.

Kommunen samarbetar självklart med de krafter som mobiliseras med anledning av detta.

I samma artikel uttrycker oppositionens Per Eriksson (S) att kommunen borde vara mer aktiv

och han vill se ”tydliga besked från styret i Bengtsfors” och det är enligt Per ”saktfärdigt” att hänvisa till ”sporthallar och kanske tält”.

Med detta noterat vill jag understryka att Bengtsfors kommun självfallet tar ansvar för vår del i flyktingmottagningen. Jag har flera gånger understrukit att ”Ukrainas sak är vår” och det står fast.

Hänvisning till sporthallar handlar endast om evakueringsboende i nödläge. Det vill säga att om många flyktingar kommer samtidigt i bussar så kan det bli nödvändigt att för någon eller några enstaka nätter inkvartera dem i sporthallar i väntan på registrering hos Migrationsverket och flytt till de vandrarhem, hotell, stugbyar och semesteranläggningar som vi redovisat till länsstyrelsen och Migrationsverket. Det kommer också att finnas lägenheter tillgängliga hos vårt kommunala bostadsbolag Bengtsforshus. Det är de statliga myndigheterna som beslutar vart flyktingar ska hänvisas att bo.

När detta skrivs har det kommit några få flyktingar hit till vår kommun, i första hand på initiativ av anförvanter till dem eller andra sedan tidigare etablerade förbindelser. Vi samarbetar naturligtvis med de statliga myndigheter som har ansvaret för asyl och flyktingpolitik och däri ligger även grunden för att staten ska svara för finansieringen.

Att ”Ukrainas sak är vår” innebär alltså inte att kommunen tar över statligt ansvar, finansiering och kostnader. På en del håll framstår det som att man ska ligga längst fram och gå före. Det är inte rimligt och rätt att kommunerna gör det. Vi ska med medmänsklighet och värme ta vår del av ansvar och uppgifter, men vi behöver ha kontroll över situationen så att mottaget blir det bästa både på kort och lång sikt.

Flyktingmottagningen ska den här gången vara rimligt och rätt fördelad över Sveriges kommuner. Så som statsminister Löfvén sa hösten 2015 när han lämnade beskedet att ”alla måste ta sitt ansvar, ingen kommun ska slippa undan”. Den gången blev det inte mer än tomt prat, den här gången måste det bli annorlunda! Något som även det lokala styret här i Bengtsfors verkar för.

Stig Bertilsson

Kommunstyrelsens ordförande (M)

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.