Anders kör buss på dagen – spelar i Streaplers på kvällen

Tog över sin farbrors roll i bandet • Driver hobbyprojektet Bonna Bengt

49-årige Anders Larsson är dansbandet Streaplers ende dalsländska medlem. Han bor i Dals Rostock med sin fru och två barn. I Rostock har han också en studio där han spelar in Streaplers musik. När han inte ägnar sig åt musik kör han buss, främst i Dalsland.

Dansbandsmusiken har han i blodet. Hans farbror Lasse Larsson var med och bildade Streaplers tillsammans med bröderna Göran och Håkan Liljeblad i Kungälv 1959.

Anders Larsson är född och uppvuxen i Ör. Under sin tid på musikgymnasiet i Uddevalla var han med och bildade dansbandet Date.

Streaplers modell 1972. Bandet bildades i Kungälv 1959 av Lasse Larsson och bröderna Göran och Håkan Liljeblad.
Streaplers modell 1972. Bandet bildades i Kungälv 1959 av Lasse Larsson och bröderna Göran och Håkan Liljeblad. Foto: FLT-PICA

Bandet kom i kontakt med Lasse Holm och var med i tv-programmet Sikta mot stjärnorna 1997. Med Date tävlade Anders Larsson senare också i två upplagor av Melodifestivalen. Först 2001 med låten Om du förlåter mig (sexa i finalen) och sedan 2002 med Det innersta rummet (fyra i deltävling, gick vidare till Vinnarnas final).

Med i Date i tolv år

Anders Larsson spelade i Date i tolv år. Han varvade sång, keyboard och trummor.

– Sedan ringde min farbror Lasse och undrade om jag ville ta över hans plats i Streaplers. Han var sjuk i cancer och visste att han skulle dö. Jag valde att tacka ja och det är inget jag ångrar, säger Anders Larsson.

Stortrivs i Streaplers

Anders Larsson gick med i Streaplers 2004.

– Date inte längre är särskilt aktiva medan Streaplers fortfarande är ett av landets främsta dansband. Jag har varit med i Streaplers i 18 år nu och stortrivs, säger Anders Larsson.

2004 utsågs Streaplers till årets dansband vid Guldklavengalan. Här syns Anders Larsson fronta bandet på en bild från samma år.
2004 utsågs Streaplers till årets dansband vid Guldklavengalan. Här syns Anders Larsson fronta bandet på en bild från samma år. Foto: TOMMY HOLL

I Streaplers spelar han keyboard och sjunger. Han skriver också en del av låtarna.

– Jag ville redan från början arbeta i samma anda som Lasse och se till så att Streaplers-soundet levde vidare.

Hur skulle du vilja beskriva Streaplers-soundet?

– Det är ett speciellt sätt hur basen och pianot ska låta. Byter man ut en del så låter det inte likadant. Vi har kopierat så mycket som möjligt från originalsättningen och sedan försökt förädla det. Det är viktigt att folk känner igen sig.

Utpräglad liveband

Dessutom finns det en viktig dimension till, säger Anders Larsson.

– Vi är ett liveband. Många andra band använder förinspelad musik. Jag gör ingen värdering av det, men det är få andra dansband som kör live.

Kramgo musik i dansens virvlar till Streaplers.
Kramgo musik i dansens virvlar till Streaplers. Foto: Emma Hjorth

Varför är det viktigt för er?

– Det ska finnas luft i musiken och det ska vara kul att spela. Det blir roligare och skapar en ökad delaktighet med livemusik.

Men det var inte självklart att det skulle bli dansband för Anders Larsson.

– Jag har även spelat hårdrock, pop och jazz genom åren. Och för den delen klassiskt. Men när lite senare Date skulle vara förband på Rondo för Arvingarna beslutade jag mig för dansbandsmusiken. Det var så många tjejer som stod framför scenen i publiken och vi fick efteråt skriva massor av autografer. Sedan visade sig dansbandslivet inte riktigt vara så, men det blev ändå ett sätt att få arbete och jag är lyckligt lottad. Jag har kunnat leva på musiken i 30 år och tänker fortsätta med det.

Anders Larsson inne i en Vys bussar. Två dagar i veckan kör han buss.
Anders Larsson inne i en Vys bussar. Två dagar i veckan kör han buss. Foto: Conny Hultgren

Hur är egentligen dansbandslivet?

– Det är slitigt, men trevligt. Man får träffa många trevliga människor som uppskattar vår musik. Det kan vara 30 husbilar som åker med på våra spelningar varje gång. Det blir en livsstil för dem och vi känner igen varandra på spelningarna.

Du kör även buss. Hur kom det sig att du började göra det?

– Busskörkort tog jag redan 1995. Jag har kört Streaplers turnébuss tillsammans med bandets ordinarie chaufför Christer Rosebrink. Men när sedan pandemin kom så fick vi slut på spelningar och jag tvingades hitta på något annat. Jag hade min första lediga sommar 2020. Det var underbart. Jag åkte båt med familjen, körde motorcykel och upptäckte att jag hade grannar. Men så småningom ville jag komma igång och jobba igen. På hösten tog jag yrkesförarkompetens och började sedan köra linjetrafik för Vy Buss.

Anders Larsson, sångare och keyboardist i Streaplers, kör även buss på deltid. Här med en bild på nuvarande sättningen av bandet.
Anders Larsson, sångare och keyboardist i Streaplers, kör även buss på deltid. Här med en bild på nuvarande sättningen av bandet. Foto: Conny Hultgren

Fortsätter köra buss

Nu är pandemirestriktionerna hävda och Streaplers spelar som vanligt igen.

– Men jag känner ändå att jag vill fortsätta köra buss. Jag kör buss två dagar i veckan. Det är ett trevligt jobb där man får träffa trevliga människor. Jag kan sitta och fundera och jag får idéer till låtar bland annat.

Buskisfiguren Bonna Bengt

Vid sidan av Streaplers har Anders Larsson också några musikaliska hobbyprojekt med utgångspunkt från studion Dals Rostock.

Ett sådant är karaktären Bonna Bengt (spelad av Anders Larsson själv) som bor på en gård i Hjo med sin bror. I låtarna får man följa deras upptåg och äventyr.

– Bonna Bengt skapades 2019. Det är en buskisfigur som sjunger musik med ganska grova texter. Karaktären är byggd på historier som Streaplers chaufför Christer Rosebrink – från just Hjo – berättat. Rätt in i räva heter en låt. Den har 1 150 000 digitala strömmar.

En textrad som jag kom på häromdagen när jag satt och körde linje 700 från Vänersborg till Ed lyder så här: ”På 700:an från Vänersborg jag mötte Ingeborg”. Men jag vet inte vem eller vilka som ska få sjunga den.
Anders Larsson

Hur nära ligger Bonna Bengt Streaplers?

– Textmässigt ligger det långt ifrån. Streaplers sjunger om det verkliga livet. Bonna Bengt är mer på kul. Även om många av Christers historier ofta också ligger ganska nära sanningen. Men musikaliskt ligger Streaplers och Bonna Bengt ganska nära.

Vad tycker du själv? Är Bonna Bengt bra musik?

– Jag vet inte, meningen är att det ska vara roligt. Och han har ju helt klart sin publik.

Andra musikprojekt som Anders Larsson ägnar sig åt är The hot roads, ett rockabillyband som har har tillsammans med dansbandskollegan Tommy Pettersson från Torgny Melins. Tillsammans med John Meller producerar han även technomusik. Han gör housemusik för sångerskan Amelia Andersson och 80-talsmusik med Ulrika Kronstrand. Ytterligare ett projekt är den bilmusik som produceras i Knights of Sweden och i Johnny Burnout & The wunderbaums.

Buskisfiguren Bonna Bengt är ett av Anders Larssons hobbyprojekt.
Buskisfiguren Bonna Bengt är ett av Anders Larssons hobbyprojekt.

Dansbandsmusiken får ofta kritik för att vara banal. Vad säger du om det?

– Det är bugglåtar där texterna ofta handlar om relationer. Det är texter om verkliga livet, ofta om kärlek och ibland om bilar. Det blir vad man gör det till. Men det ska vara ett speciellt gung som texterna måste harmoniera till.

– En textrad som jag kom på häromdagen när jag satt och körde linje 700 från Vänersborg till Ed lyder så här: ”På 700:an från Vänersborg jag mötte Ingeborg”. Men jag vet inte vem eller vilka som ska få sjunga den, säger Anders Larsson.

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se

Artikeltaggar

Anders LarssonDalslandDansbandFritid och livsstilKollektivtrafikMusikStreaplersTrafikTransportVy Buss