Hoppa till huvudinnehållet

Centerpartiet bröt mot reglerna – satte upp revisor på listan

Publicerad:
En annons i Dalslänningen inför kommunvalet 2018 då Jim Jakobsson kandiderade på Centerpartiets lista. I valet 2022 är inte detta längre möjligt eftersom Jakobsson är kommunrevisor.
En annons i Dalslänningen inför kommunvalet 2018 då Jim Jakobsson kandiderade på Centerpartiets lista. I valet 2022 är inte detta längre möjligt eftersom Jakobsson är kommunrevisor. Foto: Faksimil

När Centerpartiet i Bengtsfors satte upp Jim Jakobsson på sin valsedel var det ett brott mot kommunallagen. Detta eftersom Jakobsson är kommunrevisor och därmed inte får vara valbar till kommunfullmäktige.

– Vi gjorde ett misstag. Men det har vi rättat till nu. Vi har tagit bort Jim, säger Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors.

Jim Jakobsson berättar för Dalslänningen att det var han själv som uppmärksammade sitt parti på felet.

– Jag är inte valbar eftersom jag är revisor. Det meddelade jag också innan listan skulle fastställas, men jag kom med ändå. Jag har kontaktat Per (Jonsson) om detta och han har lovat att rätta till det, säger Jim Jakobsson.

Varför tror du att du ändå sattes upp på listan?

– De hade väl hoppats att det skulle gå ändå. Men jag tog upp det här i revisorsgruppen och de var överens med mig. Det är faktiskt ett brott mot kommunallagen. Den informationen lämnade jag vidare till Per (Jonsson).

Oberoendet är viktigt och det här är glasklart. Du får inte vara med på listan så länge som du är revisor.
Jim Jakobsson, kommunrevisor

Hur kändes det när du såg att du ändå stod på listan?

– Nu är det inga större problem eftersom listan inte har gått iväg till länsstyrelsen och hinner ändras. Men jag blev överraskad att se den måste jag säga. Jag står gärna på Centerlistan, men inte så länge som jag är revisor, säger Jim Jakobsson.

– Oberoendet är viktigt och det här är glasklart. Du får inte vara med på listan så länge som du är revisor, fortsätter han.

”Vi ska vara opolitiska”

Jim Jakobsson får stöd av Sven-Åke Gustavsson, ordförande för kommunrevisionen.

Kommunrevisionens ordförande Sven-Åke Gustavsson ger Jim Jakobsson rätt.
Kommunrevisionens ordförande Sven-Åke Gustavsson ger Jim Jakobsson rätt. Foto: THOMAS WALLIN

– Man kan inte vara både och. Vi revisorer är kommunfullmäktiges redskap för att granska nämnder och styrelser. Som sådana ska vi stå fria och vara opolitiska. Det är svårt när man är invald för ett visst parti. Det går inte att sitta på två stolar. Men det här är något som Centerpartiet får klara ut internt, säger Sven-Åke Gustavsson.

”Inga problem tidigare”

Dalslänningen ringer upp Per Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors.

Per Jonsson är gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors kommun.
Per Jonsson är gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– Jim är inte med på listan längre, säger han.

Är det efter att han själv påtalat att han inte kan vara med?

– Ja, men tidigare har det här inte varit några problem. Vi har haft revisorer som stått på listan och det har gått bra. Det här är en ny regel.

Varför sattes han upp på listan? Han meddelade själv till er att han inte kunde kandidera.

– Vi gjorde ett misstag. Men det har vi rättat till nu. Vi har tagit bort Jim från listan. Han jobbar lika mycket för Centern ändå, säger Per Jonsson.

Kommunrevisorer

Val av revisorer har särskilda villkor eftersom revisorernas oberoende är viktigt. Kommunallagen har successivt skärpt kraven för valbarhet för revisorer de senaste mandatperioderna. Från 2018 har ytterligare en regel tillkommit som innebär att en revisor inte är valbar till fullmäktige.

Källa: Valmyndigheten

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunCenterpartietJim JacobssonPer JonssonPolitikSven-Åke GustavssonValsedel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.