Hoppa till huvudinnehållet

Tomas Torbjörnsson, lärare och mångårig pendlare: "Vi har fantastisk busstrafik"

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Tomas Torbjörnsson vid busstationen i Bengtsfors framför en buss som ska åka till Uddevalla.
Tomas Torbjörnsson vid busstationen i Bengtsfors framför en buss som ska åka till Uddevalla. Foto: Conny Hultgren

Läraren och mångårige pendlaren Tomas Torbjörnsson, Ärtemark, har svårt att förstå att så få dalslänningar väljer att åka buss. Torbjörnsson är numera pensionär, men åker fortfarande gärna kollektivt.

– Det är tio gånger så dyrt att välja bilen framför bussen för den som pendlar från Bengtsfors till Uddevalla. En hiskelig skillnad! säger han.

– Jag har förvånats över att så få åker buss. Det har varit så länge. Mellan 2008 och 2021 pendlade jag, i tur ordning, till Uppsala, Stockholm och Karlstad och ofta satt jag ensam på några av bussträckorna, säger han.

Tomas Torbjörnsson har förståelse för att det inte är möjligt för alla att pendla.

Pensionärer åker gratis

– Kollektivtrafiken är inte anpassad för alla. Särskilt inte för skiftarbetare. Men säkert för fler än de som pendlar i dag och definitivt för utflyktsbenägna pensionärer utan arbetstider att passa. Själv reser jag som pensionär gratis i Västtrafik zon C.

Zon C inkluderar 38 kommuner i Västra Götaland. Göteborg och dess kranskommuner omfattas inte.

”Bättre än många tror”

Tomas Torbjörnsson menar att vi har en bättre kollektivtrafik än vad debatten ofta ger sken av.

Läraren och mångårige pendlaren Tomas Torbjörnsson vid busstationen i Bengtsfors.
Läraren och mångårige pendlaren Tomas Torbjörnsson vid busstationen i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Det finns många resemöjligheter om man bara planerar sin resa i tid. Om man vill resa från Bengtsfors till Göteborg finns minst 19 avgångar varje dag att välja bland. Från Bengtsfors till Åmål går det 17 dagliga turer och från Bengtsfors och Uddevalla 15. Turerna är optimerade för att möjliggöra pendling.

– Visst, det tar ofta längre tid att åka buss än bil. Men man kan använda tiden till att göra annat, som att läsa.

Det är tio gånger så dyrt att välja bilen framför bussen för den som ska pendla från Bengtsfors till Uddevalla. En hiskelig skillnad!
Tomas Torbjörnsson

Med Västtrafiks nya taxesystem har det också blivit billigare att resa. En resenär som löser en periodbiljett för 30 dagar hos Västtrafik betalar 815 kronor för zon C.

Bil är tio gånger dyrare

– Vi kan ta ett räkneexempel. Om man varje dag pendlar med bil mellan Bengtsfors och Uddevalla kostar det cirka 8 000 kronor i månaden i drivmedelskostnader. Det är alltså tio gånger så dyrt att välja bilen framför bussen för den som ska pendla härifrån till Uddevalla. Det är ju en hiskelig skillnad!

”Perfekt punktlighet”

Tomas Torbjörnsson har svårt att förstå varför så få väljer att åka buss.

– Västtrafiks nya taxesystem är extremt förmånligt för oss som bor på landet. Bussarna är fräscha och bekväma och körs med perfekt punktlighet av proffsiga chaufförer. Biljettköp och reseplanering är enkelt. Det är viktigt att vi som bor här också tar tillvara på det.

– Höga bränslepriser och minskad användning av fossila bränslen har blivit extra angeläget nu när Putin finansierar sitt anfallskrig mot Ukraina med oljeinkomster. Bensinransonering har framförts som en väg att skruva ner EU:s bränsleimport från Ryssland, säger Tomas Torbjörnsson.

Fotnot: Alla Dalslandskommuner förutom Dals-Eds kommun har kostnadsfri kollektivtrafik för seniorer.

Artikeltaggar

ArbeteBengtsfors kommunDalslandKollektivtrafikMiljöTomas TorbjörnssonTransportVästra Götalands länVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.