Hoppa till huvudinnehållet

Stort intresse för att hjälpa flyktingar via Trygghetspunkt 38:an

Publicerad:
Dan Magnusson, tvåa från vänster, hade en intresserad skara kommunpolitiker på besök när Träffpunkt 38:an öppnade i onsdags kväll. Det var Per Jonsson (C), Stig Bertilsson (M) och Per Eriksson (S).
Dan Magnusson, tvåa från vänster, hade en intresserad skara kommunpolitiker på besök när Träffpunkt 38:an öppnade i onsdags kväll. Det var Per Jonsson (C), Stig Bertilsson (M) och Per Eriksson (S). Foto: Tommy Lofgren

Kriget i Ukraina berör många. I Bengtsfors har Civilförsvarsförbundet tagit initiativ till att starta en central för olika aktiviteter i sammanhanget. I onsdags öppnade Trygghetspunkt 38:an – som nu fungerar som insamlingscentral.

Trygghetspunkt 38:an ligger i ABF:s lokaler i den fastighet som sedan mycket länge gått under namnet ”38:an”.

Initiativet till att starta en trygghetspunkt kommer från Dan Magnusson, ordförande i Civilförsvarsförbundet Dalsland och även engagerad i FRG, Frivilliga Resursgruppen. Han hade funderat på behovet av en samlingsplats redan före invasionen av Ukraina.

Frivilliga krafter

Så länge Rysslands aggression mot Ukraina fortsätter förbereder sig kommunerna och frivilliga krafter på att ta emot flyktingar. I Bengtsfors vill Trygghetspunkt 38:an vara aktiv part.

Dan Magnusson är ordförande i Civilförsvarsförbundet i Dalsland och en av de drivande när Träffpunkt 38:an startade i Bengtsfors.
Dan Magnusson är ordförande i Civilförsvarsförbundet i Dalsland och en av de drivande när Träffpunkt 38:an startade i Bengtsfors. Foto: Tommy Lofgren

– För oss blev det snabba ryck. Vi tog beslut i styrelsen för ett par dagar sedan och i dag den 23 mars är vi igång, säger Dan Magnusson.

Stort intresse

Intresset var stort med många besökare när dörrarna slogs upp i onsdags. Även flera politiker var på plats.

– Det här är en bra satsning. All heder åt Civilförsvarsförbundet. Civilsamhällets engagemang är viktigt. Från kommunens sida har vi gjort en kartläggning av mottagningsplatser i Årbols tidigare skola och i Skåpafors, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Även Per Eriksson (S), kommunstyrelsens vice ordförande och Per Jonsson (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande informerade sig. Båda positiva till satsningen.

Efterlyser handling

Per Eriksson tycker dock att kommunen bör var mer aktiv.

– Jag skulle önska ett mer tydligt besked från styret i Bengtsfors på samma vis som kommunalråden i bland annat Färgelanda och Dals-Ed har lämnat. Det känns lite saktfärdigt när man hänvisar till sporthallar och kanske tält, säger han.

Trygghetspunkt 38:an ska ge stöd och service och var en mötesplats där det finns tillgång till viktig och riktig information. Just nu handlar det mest om kriget i Ukraina. På sikt kan trygghetspunkten var en plats för de olika utbildningar som Civilförsvarsförbundet ger.

Träffpunkt 38:an fungerar just nu som en insamlingscentral till stöd och hjälp till flyktingar från kriget i Ukraina.
Träffpunkt 38:an fungerar just nu som en insamlingscentral till stöd och hjälp till flyktingar från kriget i Ukraina. Foto: Tommy Lofgren

När det gäller insamling inför ett mottagande av ukrainska flyktingar verkar givmildheten vara stor från allmänhet och företag.

– Det vi behöver mest just nu är hygienartiklar, matvaror och leksaker och gosedjur, säger Dan Magnusson.

Trygghetspunkt 38:an har öppet de närmaste tre onsdagarna i den nuvarande formen. Men det kan givetvis bli fråga om en fortsättning. Trygghetspunkt 38:an är ett samarbete med ABF Fyrbodal.

Artikeltaggar

ABF-FyrbodalBengtsforsCivilförsvarsförbundetDan MagnussonPer ErikssonPer JonssonPolitikSamhälleStig BertilssonUkraina

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.