Hoppa till huvudinnehållet

Kommunala bostadsbolaget redo för flyktingar – med lediga lägenheter

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Kommunalrådet Ann Blomberg, tidigare ordförande i Valbohem, har bra koll på kommunens bostadsbestånd inför en kommande flyktingvåg.
Kommunalrådet Ann Blomberg, tidigare ordförande i Valbohem, har bra koll på kommunens bostadsbestånd inför en kommande flyktingvåg. Foto: Johan Lindahl

Färgelanda kommun står redo för en ukrainsk flyktingvåg. En krisorganisation har redan satts i rörelse och koordinerar med både omsorg och skola. Bostadsbolaget Valbohem har tolv lediga lägenheter att hyra ut med kort varsel.

– Jag känner mig trygg med att vi har en organisation som är snabbt på tårna, säger kommunalrådet Ann Blomberg (C).

Kommunen fick i förra veckan brådskande uppdrag av Länsstyrelsen att inventera tillfälliga boendeplatser inför en kommande flyktingvåg från Ukraina. Det kommunala bostadsbolaget kom fram till att det finns tolv lediga lägenheter – ettor och tvåor i Stigen och Högsäter – att hyra ut med kort varsel. Det finns också startpaket kvar från den förra flyktingvågen, med de allra mest grundläggande förnödenheterna – kudde, täcke, lakan, handduk och hygienartiklar.

Dessutom har kommunen tillsatt en krisledningsgrupp, som träffas minst en gång i veckan.

– Vi har en krisorganisation sedan tidigare som jobbade med pandemin. Nu är det i princip samma personer som återupptagit det arbetet och driver det vidare, men nu handlar det också om Ukrainafrågor. Därifrån sker en koordinering med både boende, omsorg och skola. Jag känner mig trygg med att vi har en organisation som är snabbt på tårna, säger Ann Blomberg.

Anlänt på egen hand

Än så länge har det inte kommit några flyktingar till Färgelanda kommun den formella vägen, menar kommunalrådet. Men det ska ha anlänt en familj som tagit sig hit på egen hand.

– Enligt ryktet har det kommit en familj hit. Har man bekanta i området blir det lätt att man hittar ett annat sätt, säger Ann Blomberg.

För att visa sitt stöd för Ukraina och dess befolkning vajar den ukrainska flaggan utanför både Centrumhuset och kommunhuset, men man gör inte några insamlingar utan hänvisar till lokala initiativ.

– Det är ingen kommunal angelägenhet. Det finns många andra initiativtagare som gör ett fantastiskt jobb och det är många som är engagerade i civilsamhället i kommunen, säger Ann Blomberg.

Artikeltaggar

Ann BlombergBostad och byggenFärgelanda kommunFärgelanda kommunUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.