Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetskung skänker en halv miljard till ukrainska flyktingar

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Fastighetsmiljardären Roger Akelius kommer att skänka mer än en halv miljard kronor till ukrainska flyktingar.
Fastighetsmiljardären Roger Akelius kommer att skänka mer än en halv miljard kronor till ukrainska flyktingar. Foto: Akelius

Nu står det klart att fastighetsmiljardären Roger Akelius, 77, kommer att skänka mer än 500 miljoner svenska kronor – det vill säga en halv miljard – till människor på flykt undan kriget i Ukraina. Och det kan bli ännu mer.

Efter att Dalslänningen talat med Akelius på fredagen publicerar GP en intervju där han säger följande.

– Efter 20 dagar passerar vi nu miljardvallen och jag skulle gissa att det blir totalt 1,5 miljarder när kampanjen är över.

Har köpt skog i Dalsland

Roger Akelius har den senaste tiden köpt flera skogsfastigheter i Dalsland för totalt omkring 70 miljoner kronor.

I samband med den senaste affären meddelade Akelius att han via sin välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation kommer att matcha alla Ukrainabidrag som ges till UNHCR och Unicef under hela mars.

– Det är fantastiskt roligt att så många svenskar ställer upp och vill hjälpa de här flyktingarna, säger Roger Akelius på telefon till Dalslänningen från London.

”De är oförtjänt straffade”

Roger Akelius, har länge vurmat för välgörenhet. Efter tsunamikatastrofen 2004 skänkte han stora summor pengar. 2020 donerade han 300 miljoner kronor för att hjälpa syriska flyktingar.

Nu går han mot ett nytt rekord.

Jag har själv varit inne i flyktingläger under tidigare krigskonflikter. Det har varit i Baltikum, Moldavien och Libanon. Man gråter när man är där inne.
Roger Akelius

Akelius berättar att han tycker det är självklart att skänka mycket pengar till Ukraina.

– Jag har själv varit inne i flyktingläger under tidigare krigskonflikter. Det har varit i Baltikum, Moldavien och Libanon. Man gråter när man är där inne. Det är människor som är oförtjänt straffade och då vill man bara hjälpa till, säger Roger Akelius.

Vad kommer pengarna att användas till?

– UNHCR och Unicef köper bland annat mat, tält och mycket mediciner till de ukrainska flyktingarna, säger Akelius.

Han har tidigare varit öppen med att han skänkt omkring 95 procent av sin förmögenhet som sägs uppgå till 80 miljarder kronor, till välgörenhetsstiftelsen.

Vill köpa mer skog i Dalsland

Roger Akelius berättar vidare att han gärna köper mer skog i Dalsland.

– Jag hoppas köpa mer skog i Dalsland. Det är intressant med skogen i Sverige och särskilt i Dalsland och Värmland med alla sjöar. Jag gillar naturen och alla dofterna där väldigt mycket, naturen har en stark dragningskraft. För mina barnbarn är det trevligare att få ärva skog än bara pengar, säger Roger Akelius.

Artikeltaggar

DalslandEkonomiRoger AkeliusSverigeUkrainaUkrainakrigetUNHCRUnicef

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.