Hoppa till huvudinnehållet

Yulia, 33, körde 200 mil från brinnande krig i Ukraina till exilen i Bengtsfors

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Yulia Kondratyuk flydde med sin son Matvey i bil genom brinnande krig i Ukraina till Bengtsfors och Sverige. En 200 mil lång resa.
Yulia Kondratyuk flydde med sin son Matvey i bil genom brinnande krig i Ukraina till Bengtsfors och Sverige. En 200 mil lång resa. Foto: Conny Hultgren

200 mil genom brinnande krig i Ukraina till Sverige. Den resan gjorde 33-åriga Yulia Kondratyuk tillsammans med tioårige son Matvey.

I dag bor de hos makarna Irina och Frank Hagman i Bengtsfors.

Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Två dagar senare flydde Yulia och Matvey från hemstaden Dnipro, sydost om huvudstaden Kiev.

Kontakter hade tagits med Irina Hagman, god vän till Yulias mamma. Irina hade erbjudit sig att ta emot hela familjen i Bengtsfors. Men det blev bara Yulia och hennes som ville och kunde åka.

– Vi ville därifrån så fort som möjligt. Det var många som flydde samtidigt. Vi märkte inte av kriget så mycket under resan eftersom vi åkte så tidigt, men vi hamnade i väldigt långa bilköer, berättar Yulia.

Blev kontrollerade

Under resans gång fick de även stanna vid checkpoints där den ukrainska militären kontrollerade fordon.

Yulia Kondratyuk och sonen Matvey framför bilen som de färdades i genom brinnande krig i Ukraina till Sverige.
Yulia Kondratyuk och sonen Matvey framför bilen som de färdades i genom brinnande krig i Ukraina till Sverige. Foto: Conny Hultgren

– Men de var snälla mot oss och gav oss vatten, säger Yulia.

Hur gick tankarna under resan? Var du rädd?

– Jag stängde av alla känslor. Det som oroade mig mest var att det inte skulle finnas bränsle vid de bensinstationer vi hade framför oss längs vägarna. Men det fanns bränsle och allt gick bra. Visst fanns det tillfällen när jag kände att jag ville vända. Men jag stålsatte mig.

Fick vila i Warzawa

När de kom fram till Polen hade Irina gjort upp med sin kollega Lukasz Zagorski, vars svåger Andrej finns i Polen. Andrej tog emot Yulia och Matvey i Warzawa så de kunde vila där innan de begav sig vidare mot Sverige.

De åkte sedan mot hamnstaden Gdynia. Där tog de färjan över till Karlskrona där Irina Hagman och hennes vän och kollega Linda Ericsson från Bengtsfors väntade på dem.

Yulia Kondratyuk och sonen Matvey tillsammans med Irina Hagman och Linda Ericsson utanför Hagmans hus i Bengtsfors.
Yulia Kondratyuk och sonen Matvey tillsammans med Irina Hagman och Linda Ericsson utanför Hagmans hus i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– De kom till Karlskrona i lördags och vi var hemma i Bengtsfors samma kväll. Det är en otrolig resa Yulia och Matvey har gjort. Jag är väldigt glad att de är här nu. Men de är förstås oroliga över sina nära och kära som är kvar i Ukraina, säger Irina Hagman.

”Oroliga och sov dåligt”

Totalt två veckor befann de sig på flykt i bil undan kriget.

– Vi sov på olika lägerplatser. Vi kunde inte köra på nätterna. Då rådde det utegångsförbud. Vi var hela tiden väldigt oroliga och sov mycket dåligt, säger Yulia.

Jag vill hem så fort det blir lugnt igen i Ukraina. Jag hoppas att kriget tar slut och att allt byggs upp igen.
Yulia Kondratyuk

Hur går tankarna nu när ni har kommit till Sverige?

– Det är bra, men jag tänker mycket på mina anhöriga som är kvar i Ukraina. Vi ringer och talar med varandra varje dag. De har det svårt och det blir bara värre och värre. Det är brist på mat och vatten och andra förnödenheter.

Är din man också kvar?

– Ja, men han är inte inkallad i det militära. Han kör runt varor i landet på uppdrag av civilförsvaret. Vid ett tillfälle besköts en av bilarna framför honom och var nära att bli träffad. Som väl var så klarade sig föraren.

"Självklart att hjälpa"

Irina Hagman berättar att det var en självklarhet att ställa upp och hjälpa Yulia och Matvey.

– Vi hjälper dem så gott vi kan. De har också fått kläder av andra människor som ställt upp, säger Irina Hagman.

– Jag har det bra här, men jag vill hem så fort det blir lugnt igen i Ukraina. Jag hoppas att kriget tar slut och att allt byggs upp igen, säger Yulia Kondratyuk.

Artikeltaggar

BengtsforsIrina HagmanNyheterSverigeUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.