Hoppa till huvudinnehållet

Säsongsarbetare lyckades ta sig till Sverige: ”Glad att min son slapp se kriget”

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se

Fem ukrainska arbetare har nu anlänt till sin arbetsgivare Svensk Skogsservice i Ed. Två av dem har med sig sina familjer. Samtliga vill nu komma igång och jobba, men det svenska systemet gör att det drar ut på tiden.

Dalslänningen har tidigare rapporterat om företaget Svensk Skogsservice i Ed som halvårsvis har runt 50 säsongsarbetare från Ukraina anställda i verksamheten.

Efter invasionen av landet har det varit högst oklart om personalstyrkan, som i vanliga fall brukar anlända i slutet av april för att börja jobba i början av maj, kan ta sig till Sverige och Ed.

Säsongsarbetare fast i Ukraina: ”Vill bara vakna upp från en dålig dröm”

– Vi vet att fyra av dem är inkallade för träning och två finns på plats vid striderna i Kiev. Vi hade även en anställd vid den militärbas som attackerades nära den polska gränsen, men han klarade sig, säger vd:n Joakim Gustafsson.

”Förstår inte vad som händer”

Fem av de säsongsanställda har lyckats ta sig till Sverige och vidare till Ed. Två av männen har med sina familjer.

En av männen som har kommit till Ed är Volodymyr, 35 år. Han har med sig sin fru Halyna, 36 år och sonen Borys, sex år.

– Vår son förstår inte riktigt vad det är som händer. Han tror att vi är på fiskesemester, säger Volodymyr när Dalslänningen besöker företaget på fredagsförmiddagen.

Han har jobbat i Sverige för olika företag sedan 2009 och för Svensk Skogsservice sedan 2019. Han har tidigare övat på att lära sig svenska, men det har varit svårt att då han delar av året vistas i Ukraina. Nu vill han lära sig språket så snabbt som möjligt.

Det har varit attacker 15 kilometer från vårt hem och vi har hört flyglarm, men vi har inte sett mer av kriget än det som har visats på nyheterna.
Volodymyr

De har bilat från deras hem i västra Ukraina, via Polen, och anlände till Ed förra torsdagen. De bor för tillfället i en liten stugby i Bullaren som ägs av en anställd på Svensk Skogsservice.

Familjen har under flera år funderat på att skapa sig ett liv i Sverige. Nu kom flytten betydligt mer hastigt än planerat.

Inte bevittnat kriget

De har klarat sig från de värsta striderna i landet och har med egna ögon inte bevittnat det pågående kriget.

– Det har varit attacker 15 kilometer från vårt hem och vi har hört flyglarm, men vi har inte sett mer av kriget än det som har visats på nyheterna, säger Volodymyr.

Till en början var han ganska lugn, trodde aldrig att invasionen skulle eskalera till den nivå den är på idag.

Jag har ingen militär utbildning och här kan jag hjälpa Joakim med kontakter i Ukraina och hjälpa fler att komma hit.
Volodymyr

– Det är en stor överraskning att en sådan händelse kan inträffa i dagens Europa.

Män i krigsför ålder har uppmanats att stanna i Ukraina.

– Men jag tror att jag gör bättre nytta här. Jag har ingen militär utbildning och här kan jag hjälpa Joakim med kontakter i Ukraina och hjälpa fler att komma hit.

– Jag vill väldigt gärna att de stannar här, det gynnar oss på många sätt, säger Joakim Gustafsson.

Efterlyser enklare system

Volodymyr hade hoppats på att komma igång i arbete ganska snart, men tyvärr har det tagit längre tid än väntat trots förenklade regler i samband med massflyktsdirektivet. Både han och Joakim Gustafsson efterlyser ett enklare system.

– Han har jobbat i Sverige i över tio år, har skattat här och är redan inne i systemet. Nu vill han börja jobba så snart det går men vi väntar fortfarande på klartecken från Migrationsverket. Det är frustrerande och orättvist att han ska behövs behandlas på det här sättet, säger Joakim Gustafsson.

Det är komplicerat och frustrationen är stor.
Joakim Gustafsson.

Han har löst vissa knutar när det gäller att ersätta den förlorade personalstyrkan från Ukraina.

– Vi har fått låna en grupp från Jämtländska företaget Håxås Skogstjänst på fem personer och har kanske två-tre team till på gång. Men eftersom vi fortfarande inte vet hur det blir med dem som är fast i Ukraina, som är redo att dra direkt möjligheten finns, kan vi ju inte ta in så många andra. Vi får försöka effektivisera oss så gott det går. Om de kan dyka upp till juni kommer vi att förlora pengar, men det kommer ändå att lösa sig. Det är komplicerat och frustrationen är stor.

Volodymyr och hans familj har fortfarande kvar många släktingar och vänner hemma i Ukraina.

– Jag är glad att vi kom iväg i tid och att min son slapp se kriget. Det finns ingen psykolog i hela världen som kan hjälpa de personer som genomlider detta. Det här är något som vi alltid kommer att minnas och självklart känner jag en sorg och oro för mitt hemland, säger han.

Artikeltaggar

EdFlyktingarJoakim GustafssonKievMigrationsverketSamhälleUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.