Hoppa till huvudinnehållet

Brandstationerna sluter upp – skänker utrustning till Ukraina

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Totalt levererades 14 larmställ med tillbehör samt en brandbil till kriget i Ukraina.
Totalt levererades 14 larmställ med tillbehör samt en brandbil till kriget i Ukraina. Foto: NÄRF

Brandstationerna i Högsäter och Färgelanda har varit med och samlat in skyddsutrustning till Ukraina. Totalt levererades 14 larmställ med tillbehör samt en brandbil till kriget i Ukraina.

– Det känns jättebra att kunna bidra till det här eländet, säger Hans Johansson.

Tillsammans med flera andra räddningstjänster inom Närf, Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund och inom regionen i stort, har de två brandstationerna i Färgelanda kommun varit med och samlat in utrustning till kriget i Ukraina. Totalt fick Högsäter och Färgelandas brandstationer in nio larmställ, hjälmar, stövlar och bälten.

– Det känns jättebra att kunna bidra till det här eländet på alla vis man kan, säger stationsbefäl Hans Johansson i Högsäter.

I måndags levererades utrustningen till en biståndshubb i Polen.
I måndags levererades utrustningen till en biståndshubb i Polen. Foto: NÄRF

I måndags levererades utrustningen, tillsammans med bland annat en brandbil från Göteborg, till ERCC:s, Centret för samordning av katastrofberedskap, biståndshubb i Polen.

– Allt gick väldigt snabbt. Jag fick ett mejl i helgen om att vi skulle inventera det vi kunde avvara och få ner till Trollhättan redan under måndagen. Och det fixade vi. Det kändes bra att kunna bidra, säger Leif Carlsson på brandstationen i Färgelanda.

Enligt Anna Sahlberg, samordnare inom nätverket Räddsam VG, var uppslutningen stor.

– Det har varit en fantastisk vilja att ge. Vi ville säkerställa att transport och leverans skedde på ett korrekt sätt och därför krävdes en hel del pappersarbete innan allt blev klart. Här fick vi hjälp av MSB att göra en ansökan som koordinerar begäran om hjälp vid katastrofer och kriser.

Artikeltaggar

Färgelanda kommunRäddningstjänstenSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.