Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Vi vill inte ha en störande padelbana - KS måste lyssna

Publicerad:
Padel är en racketsport som spelas av fyra spelare samtidigt i en delvis inglasad bur. Bollen slås med en racket tillverkad av kompositmaterial och får vallas i glasväggarna över till motståndarens planhalva. Buller från spelet förstärks och reflekteras sedan ut till omgivningen av den tunga glasburen runt banan.
Padel är en racketsport som spelas av fyra spelare samtidigt i en delvis inglasad bur. Bollen slås med en racket tillverkad av kompositmaterial och får vallas i glasväggarna över till motståndarens planhalva. Buller från spelet förstärks och reflekteras sedan ut till omgivningen av den tunga glasburen runt banan.

Vi som bor grannar med den planerade padelbanan på Sidan Södra är mycket oroliga för bullerstörningar.

Insändarsvar: Padelbanan anläggs i ett idrottsområde 135 meter från bostäder

Vi har framfört vår oro i både ett brev till kommunstyrelsen och på ett möte med bland annat kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M). Men han har inte lyssnat. Tvärtom är han positiv till att bygga en padelbana i ett bostadsområde. Härigenom skapar Stig Bertilsson helt onödig splittring i Bengtsfors. Det finns nämligen en enkel lösning. Erbjud ett annat läge för padelbanan där den inte stör de boende. I Bengtsfors har vi gott om plats.

– Varför är padelbanor så störande?

Det beror både på den kraftiga smällen när bollen träffar det hårda racket och det intensiva, dova ljudet när bollen träffar glasväggen. Ljudet från spelet förstärks och reflekteras sedan ut till omgivningen av den tunga glasburen runt banan. Att bollen får vallas i glasväggen gör att de höga impulsljuden från spelet blir oregelbundna och oförutsägbara. Detta gör det omöjligt för örat att vänja sig vid padel. Fenomenet är väl undersökt och dokumenterat (se till exempel Buller från padelbanor utomhus – En jämförelse mellan padel och tennis från Avdelningen för teknisk akustik vid Chalmers Tekniska Högskola.)

Även Naturvårdsverket nämner särskilt padel i sin Vägledning om buller från idrottsplatser (Naturvårdsverket 2020-09-23, sidan 12). De skriver: ”Särskilt störningsframkallande ljud från idrottsplatser gör att en olägenhet kan föreligga även om antalet användare är lågt. Ett exempel där det kan inträffa är padelbanor.”

Att padelbanor orsakar särskilt problematiskt buller för de kringboende bevisas också av det faktum att det finns ett stort antal aktuella konflikter och domstolärenden i både Sverige och utomlands. Aktuella exempel där de boende har anmält bullerstörningar från padelbanor till Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen är till exempel Nacka, Örebro och Ängelholm. Vidare har klagomålen från boende och grannar ökat markant när tennisbanor har byggts om till padelbanor. Andra kommuner har därför valt att placera nya padelbanor utanför bostadsområden, till exempel Ockelbo kommun och Kopparbergs kommun.

Frågan är då hur mycket buller vi grannar ska behöva stå ut med. Från början var det tänkt att spelet skulle pågå dygnet runt. Efter våra protester har Stig Bertilsson lovat att begränsa spel på padelbanan till klockan 24.00. Men vi vill kunna sova ostört även före midnatt! Och på sommaren vill vi dricka kaffe ute i trädgården.

Vi uppmanar Stig Bertilsson att tänka om och dra lärdom av andra kommuners erfarenheter. Bygg gärna padelbanor i Bengtsfors, men inte där folk bor!

Padel är en racketsport som spelas av fyra spelare samtidigt i en delvis inglasad bur. Bollen slås med en racket tillverkad av kompositmaterial och får vallas i glasväggarna över till motståndarens planhalva. Buller från spelet förstärks och reflekteras sedan ut till omgivningen av den tunga glasburen runt banan.

Grannarna på Sidan Södra:

Margareta Köhn, Rose-Marie Sahlman-Prim, Ulrica Mattsson med flera

Artikeltaggar

BengtsforsInsändareLänsstyrelsenNaturvårdsverketPadelStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.