Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Nu blickar vi framåt i Färgelanda kommun

Publicerad:
Utvecklingen i Färgelanda ser positiv ut, hävdar författarna av inlägget.
Utvecklingen i Färgelanda ser positiv ut, hävdar författarna av inlägget. Foto: Johan Lindahl

Vi ser en positiv utveckling för Färgelanda kommun framöver. Efter några tuffa år med ökade kostnader och stora tapp avseende statliga bidrag, vilket har resulterat i underskott, når Färgelanda kommun ett positivt resultat om cirka 3,3 miljoner kr för år 2021.

Det är något lägre än budgeterat men då ska betänkas att kommunen under året fått ta en del engångskostnader, utöver de konsekvenser som pandemin bidragit med för verksamheter liksom ekonomi. Vidare kan nu konstateras att de åtgärder som vidtogs under 2020 har fått ekonomisk effekt och tillsammans med ytterligare nödvändiga åtgärder under 2021 bidragit till en bättre situation inför innevarande år.

Kommunen står ändock inför stora framtida utmaningar. Andelen äldre i befolkningen blir allt fler, behoven av vård och omsorg ökar samt vikten av att ge våra barn och unga möjlighet att lämna grundskolan med godkända betyg. Här behövs långsiktiga beslut och investeringar som bidrar till att kommunen utvecklas samtidigt som vi värnar en stabil ekonomi.

För att öka kommunens intäkter behöver vi bli fler invånare och då behövs fler bostäder. Därför jobbar vi med ny översiktsplan och har påbörjat uppdatering av detaljplaner i syfte med att öka byggandet i hela kommunen. Ett annat konkret exempel är att vårt eget bostadsbolag Valbohem AB nu har satt spaden i backen för 20 nya lägenheter centralt placerade i Färgelanda.

Under det senaste året har en rad viktiga beslut fattats inom kommunen. Dels har budgeten höjts med 6 miljoner kronor till utbildningsnämnden samt 3 miljoner kronor till socialnämnden. Med kommande planerade tillskott till socialnämnden för 2023 har hela perioden kommer totalt drygt 10 miljoner kronor ha tillförts socialnämnden, utöver index och riktade statsbidrag. Detta är viktiga och nödvändiga tillskott med tanke på de växande behoven.

Nu står kommunen inför stora investeringsbeslut. Därför har under året framtagits en lokalförsörjningsstrategi som ger en bra översikt över de kommunala fastigheternas status och underhållsbehov. Här är det av stor vikt att hitta en så bred politisk enighet som möjligt, för att nå långsiktigt hållbara investeringar. Därför bjuder vi nu in samtliga partier till samtal om kommunens plan med ambitionen att kunna rulla igång investeringarna redan nästa år.

Vi blickar framåt och fortsätter jobba för hela Färgelanda kommun ska utvecklas!

Ann Blomberg (C)

Ingo Asplund (L)

Thor-Björn Jakobsson (C)

Kenneth Carlsson (L)

Tobias Bernhardsson (C)

Håkan Gusteus (L)

Artikeltaggar

ACTAnn BlombergFärgelandaFärgelanda kommunHåkan GusteusIngo AsplundInsändareKenneth CarlssonThor-Björn JakobssonTobias Bernhardsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.