Hoppa till huvudinnehållet

Centern går till val på krav på bygdekontor i varje bygd

Publicerad:
Delar av Centerpartiets valsedel. Stående från vänster: Kåre Karlsson, Per Jonsson, Leif Johansson, Erik Sandberg och Donald Andersson. Sittande från vänster: Marianne Ågren, Irene Ottosson, Linda Höder Stenegren och Marie-Therese Harfouche.
Delar av Centerpartiets valsedel. Stående från vänster: Kåre Karlsson, Per Jonsson, Leif Johansson, Erik Sandberg och Donald Andersson. Sittande från vänster: Marianne Ågren, Irene Ottosson, Linda Höder Stenegren och Marie-Therese Harfouche. Foto: Privat

Centerpartiet i Bengtsfors presenterar en valsedel med 28 namn där Per Jonsson toppar. Partiet kommer bland annat att gå till val på krav bygdekontor i varje bygd, ombyggnad av Franserudsskolan och fortsatt gynnande av lokala matproducenter.

– Vi har en lång och bra valsedel där könsfördelningen är helt jämn. Vi har kandidater från 30 upp till 75 år och kommunens alla orter är representerade, säger Per Jonsson.

Centerpartiet har också flera kvinnor högt upp på valsedeln. Däribland Elisabeth Hahne från Billingsfors på femte plats som är ny på listan.

– Elisabeth Hahne har tidigare jobbat på fritidskontoren i Bengtsfors och Åmål. Hon är en erfaren och kunnig person som stöttat föreningslivet i deras utveckling under många år och som i dag är engagerad i Billingsfors för alla.

Fyra nya kandidater

Centerpartiet har totalt fyra nya namn. Övriga tre återfinns lite längre ner på listan. Det är Anna-Sara Bjaaland från Laxarby, Mikael Johansson från Ödskölt och Andreas Olsson från Ärtemark.

Vilka frågor kommer ni att driva i valrörelsen?

– Vi fortsätter med vårt landsbygdstänk och utvecklingstänk och värnar hela kommunen. Både tätort och landsbygd, säger Per Jonsson.

Vill underlätta för distansarbete

Trots att Bengtsfors kommun under 2021 var den kommun som, procentuellt sett, hade den största befolkningsminskningen i hela landet finns en viss inflyttningstrend som behöver tas till vara på menar Jonsson.

– Pandemieffekten kombinerat med bredband över hela kommunen skapar ökade möjligheter för bland annat hemarbete. Vi måste gynna den inflyttningstrend som finns. Vi behöver underlätta för distansarbete och ha lokala bygdekontor i varje bygd med uppkoppling dit man kan vända sig också för de sociala mötenas skull.

Franserud kan behöva byggas om

I övrigt kommer valrörelsen att handla om kärnfrågorna för Centerpartiets del.

– Skola och vård är grunden för attraktionskraften. Vi kommer att arbeta för att försöka få till en ordentlig utbyggnad på Franserudsskolan. Det behövs eftersom skolan på sina håll är väldigt sliten på sina håll. Det kan behövas en viss nybyggnation på skolan när sexorna ska flyttas dit från Bengtsgården.

Småföretagare och föreningar

Andra delar som Per Jonsson framhåller inför valrörelsen är småföretagandet och det lokala föreningslivet.

– Vi vill ha en dialog med såväl småföretagarna som de ideella krafterna för att efterfråga vad de behöver. Vi måste också utveckla Norgesamarbete ännu mer och kan starta upp det igen nu när pandemin förhoppningsvis är över.

– Vi värnar även produktion från lokala livsmedelsproducenter. Kommunen styr upphandlingen styr mot lokala producenter och det ska vi fortsätta med, säger Per Jonsson.

Vilka partier ska ni samarbeta med efter valet?

– Vi har haft en dialog med alla partier under den här mandatperioden. Men partiet får bestämma när vi har sett valresultatet. Ibland är det bra med ett minoritetsstyre som vi har haft med M, C och KD. Vi har då även fått lyssna av vad andra partier tycker, säger Per Jonsson.

Centerpartiets valsedel i Bengtsfors

1. Per Jonsson, Torrskog

2. Erik Sandberg, Ärtemark

3. Marie-Therese Harfouche, Bengtsfors

4. Linda Höder Stenegren, Skåpafors

5. Elisabeth Hahne, Billingsfors (ny)

6. Irene Ottosson, Laxarby

7. Marianne Ågren, Dingelvik

8. Markus Fredriksson, Ärtemark

9. Kåre Karlsson, Bäckefors

10. Jim Jakobsson, Ödskölt

11. Mattias Ågren, Dingelvik

12. Matilda Olsson, Ärtemark

13. Kjell-Åke Andersson, Ärtemark

14. Anna-Sara Bjaaland, Laxarby (ny)

15. Ylva Jonsson, Torrskog

16. Leif Johansson, Ödskölt

17. Eva Ljungberg, Ärtemark

18. Mikael Johansson, Ödskölt (ny)

19. Donald Andersson, Ärtemark

20. Stefan Eliasson, Torrskog

21. Andreas Olsson, Ärtemark (ny)

22. Ann-Britt Danielsson, Bäckefors

23. Lennart Eriksson, Bengtsfors

24. Mohammed Amin Othman, Bengtsfors

25. Östen Karlsson, Steneby

26. Lars Larsson, Bäckefors

27. Lars-Erik Olsson, Steneby

28. Jerker Johansson, Steneby

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunCenterpartietErik SandbergLinda Höder-StenegrenMarie-Therese HarfouchePer JonssonPolitikValVal 2022Valsedel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.