Socialdemokraterna: "Skolledningen måste bytas ut"

Publicerad:
Hur blir det med festliga studentavslutningar i framtiden på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors? Foto: Sanna Stark

Strömkullegymnasiets skolledning måste bytas ut. Det kräver Socialdemokraterna i Bengtsfors.

Bakgrunden är minskande elevunderlag och ekonomiska underskott. Men det finns också tydliga brister i styrning och ledning, menar S.

Bertilsson (M) avfärdar S-förslag: "Krävs betydande personalnedskärningar"

– Strömkullegymnasiet ska finnas kvar. Skolan är viktig. Både för våra ungdomar och för att kommunen och näringslivet ska få bra personal från skolans yrkesutbildningar. Men det är svårt att driva en skola med få elever. Det måste till en förändring. När man vill ha förändringar så börjar man med ledningen för att få in ett nytt arbetssätt, säger Stein Begby (S), vice ordförande i kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Vad har den nuvarande skolledningen gjort fel?

– Den nuvarande ledningen har gjort mycket som är bra. Bland annat med de elever som inte haft behörighet när de kommit dit och de elever som går på skolan är jättestolta. Nu pågår också ett samarbete med Bengtsgården som är väldigt bra.

Stein Begby (S).
Stein Begby (S). Foto: Conny Hultgren

– Men inför hösten får vi svårt att starta årskurs ett med bara några enstaka elever. Det håller inte att fortsätta så och därför menar vi att skolan behöver en omstart, säger Stein Begby.

Vad behöver göras på lite längre sikt?

– Vi måste försöka få fler elever från vår egen kommun att söka sig till vår gymnasieskola. Jag och Per Jonsson i utbildningsutskottet har nu träffat skolans personal och diskuterat situationen med dem. Det var ett bra möte och det finns en kreativitet bland personalen.

Tror på skolans framtid

– Det här handlar inte om att personalen ska lämna sina tjänster. Jag tror på skolans framtid och vill att den ska finnas kvar. Men det måste till en omstart och en satsning på framtiden. Vi behöver också få till ett samtal mellan grannkommunerna i den här frågan. Det här är ett jobb vi måste göra tillsammans, säger Stein Begby.

Varför är det viktigt med en gymnasieskola i Bengtsfors?

– Om vi har en egen gymnasieskola kan vi utveckla den i samarbete med det lokala näringslivet, vilket är väldigt viktigt. Vi har både nya och befintliga företag som behöver nyanställa. Och de yrkesprogram som finns på Strömkullegymnasiet leder till jobb. Här finns restaurang och livsmedel, vård och omsorg och industriteknik, säger Stein Begby.

Så det är inget fel på programutbudet?

– Programutbudet känns bra, men kanske behöver justeras. Hur det ska gå till är något vi nu måste diskutera vidare. Under mötet med skolans personal var en viktig fråga hur kommande elever vill att det ska vara och vilka program som ska finnas på skolan för att man skall söka dit, säger Stein Begby.

Artikeltaggar

BengtsforsPolitikSkola och utbildningSocialdemokraternaStein BegbyStrömkullegymnasiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare