Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen förbereder för mottagande av krigsflyktingar

Publicerad:
Reporter Tommy Löfgren
Tommy Löfgren
tommy.lofgren@dalslanningen.se
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, och Jan-Åke Jansson (KD), kommunfullmäktiges ordförande med flaggan från Ukraina som sedan en vecka vajar bredvid den svenska på Tingshustorget.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande, och Jan-Åke Jansson (KD), kommunfullmäktiges ordförande med flaggan från Ukraina som sedan en vecka vajar bredvid den svenska på Tingshustorget. Foto: Tommy Lofgren

Bengtsfors kommun förbereder sig för att eventuellt ta emot flyktingar från kriget i Ukraina. Under tisdagen höll kommunen krisledningsgrupp ett möte med fokus på invasionen av Ukraina.

– Vi undersöker vilken form av evakueringsboende vi kan erbjuda om situationen kräver det. Vi ska naturligtvis hjälpa till efter vår förmåga, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Han är enda politikern i kommunens krisledningsgrupp. Sammankallande i gruppen är kommunchefen Göran Eriksson. Den består i övrigt av biträdande kommunchef, säkerhetschef, sektorschefer och kommunikationsansvariga, samt personal som kan inkallas vid behov.

Ta sin del

Bertilsson betonar dock att alla kommuner måste ta sin del. Det får inte bli småkommuner som Bengtsfors som ska ta emot merparten eventuella flyktingströmmar.

– Vi ska naturligtvis bidra på ett ansvarsfullt sätt, säger han.

Rysslands invasion av Ukraina är en mänsklig tragedi som hotar liv och säkerhet. Barn och familjer tvingas fly. UNHCR, FN:s flyktingorgan uppskattar att 12 miljoner människor i Ukraina och fyra miljoner på flykt kommer att behöva skydd och nödhjälp.

UNHCR gör bedömningen att 1,7 miljoner ukrainare just nu befinner sig på flykt.

Inventerar boende

Krisledningsgruppen på Bengtsfors kommun arbetar med att se över möjliga bostäder och vilka resurser kommunen kan ställa upp med. De senaste dagarna har det kommit mindre grupper med flyktingar från Ukraina till Sverige.

Anders Ygeman (S) migrations- och integrationsminister, höll under onsdagen en pressträff i Stockholm. Han berättade att Migrationsverket planerar att inom några månader ha 30 000 tillgängliga boendeplatser redo för att ta emot de som flyr Ukraina. Regeringen har också gett i uppdrag till kommuner och länsstyrelser att uppföra tillfälliga boenden för de som flyr.

Länsstyrelsen fördelar

Uppdraget på att fördela antal flyktingar på respektive kommun ligger på länsstyrelserna. Bengtsfors kommun har för närvarande noll i sin kvot.

– Det beror på att vi tog emot så många flyktingar under krisen 2015 och framåt, säger Stig Bertilsson, som ändå tror att det kan bli aktuellt att Bengtsfors ska ta emot flyende från Ukraina.

Förra veckan aktiverade EU det så kallade mass­flykts­direk­tivet, vilket innebär att ukrainare som uppfyller vissa kriterier har rätt att snabbt få ett tidsbegränsat arbets- och uppehållstillstånd, boende och dagersättning av Migrationsverket.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunGöran ErikssonPolitikSamhälleStig BertilssonUkrainakrigetUNHCR

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.