Hoppa till huvudinnehållet

Lars-Göran Berg kandiderar för Liberalerna – listan saknar kvinnor

Publicerad:
Lars-Göran Berg (till vänster) kandiderar för Liberalerna i Bengtsfors. Något som välkomnas av Jan Leander som fortsätter stå etta på partiets valsedel. Detta trots att han funderade på att byta parti tidigare under mandatperioden.
Lars-Göran Berg (till vänster) kandiderar för Liberalerna i Bengtsfors. Något som välkomnas av Jan Leander som fortsätter stå etta på partiets valsedel. Detta trots att han funderade på att byta parti tidigare under mandatperioden.

Jan Leander och Carl Kullgren är etta och tvåa på Liberalernas valsedel i Bengtsfors kommun. Som det brukar.

Men på plats tre återfinns ett nytt namn.

Det är Lars-Göran Berg. Berg som tidigare bland annat varit skolchef i Bengtsfors och kommunchef i Färgelanda. Han har även förflutet som kommunpolitiker för Centerpartiet i Vänersborg på 1990-talet.

– De personer jag har lärt känna i Liberalerna i Bengtsfors står för värderingar som jag sympatiserar med. Dessa personer har också visat sig ha en vilja att medverka till konstruktiva lösningar i kommunen. Det är detta som har tilltalat mig och fått mig att byta parti när jag nu engagerat mig i politiken på nytt, säger Lars-Göran Berg.

Från årsskiftet är 65-årige Lars-Göran Berg pensionär. Sista uppdraget blev som ordförande för Naturbruk Väst där han var med och startade Nuntorpsgymnasiet.

– Från årsskiftet har jag massor av tid att göra annat och med 45 års erfarenhet av kommunala frågor tror jag mig ha en del att bidra med även i politiken, säger han.

Lång erfarenhet

Innan tiden som skolchef i Bengtsfors och senare som kommunchef i Färgelanda var Lars-Göran Berg i perioder även kommunchef och skolchef Munkedal. Han var också en period rektor på Franserudsskolan i Bengtsfors.

Vilka frågor vill du driva för Liberalerna?

– Det handlar om att värna och utveckla kvaliteten i vård, skola och omsorg. Det är kärnområdena och där jag tror att jag har en del kunskaper. Jag är väl medveten med de svåra utmaningar som finns, säger Berg.

Leander toppas listan

Liberalernas lista toppas alltså av Jan Leander. Så brukar det vara. Men tidigare under mandatperioden flaggade Leander för att han eventuellt skulle byta parti.

– Jag tyckte då och tycker fortfarande att det var fel av Liberalerna att stödja ett regeringsalternativ som är beroende av SD. Därför övervägde jag att byta till Centerpartiet, säger Jan Leander.

Så blev det inte. Leander kandiderar åter för Liberalerna.

– Det är ett tag kvar än till valet och jag är ganska säker på att olika partier kommer att hinna ändra sig i regeringsfrågan. För vår del lokalt har vi också sagt att vi enbart kommer att ägna oss åt kommunpolitiken, säger han.

Valsedel utan kvinnor

Leander välkomnar att Lars-Göran Berg valt att ställa upp för Liberalerna. Men när Leander ser på listan finns där en hel del problem medger han.

– Det som är riktigt tråkigt är att det bara är män på listan. Det är första gången vi misslyckas med att få kvinnor att kandidera. Sedan har vi en hög medelålder.

Vilka frågor kommer ni att driva i valrörelsen?

– Vi såg ju nyligen en fet rubrik om hur mycket befolkningen minskar i Bengtsfors kommun. Det blir viktigt att föra en seriös diskussion om hur ska kunna motverka detta i framtiden. Kommunens verksamhet måste stå i proportion till folkmängden för att vi ska kunna göra framtidssatsningar. Man kan ju hoppas att det kommer några ukrainare till Bengtsfors. Många av de flyktingar som kommit från Syrien och Afghanistan har ju faktiskt rotat sig och fått jobb i Bengtsfors.

Ni har tidigare drivit frågor om en gemensam Dalslandskommun och ett badhus i Bengtsfors. Är det frågor ni går till val på nu också?

– Vi vill fortfarande ha en gemensam Dalslandskommun. Det skulle innebära ekonomiska fördelar och vi skulle få lättare att få en bättre kontinuitet på tjänstemannasidan. En Dalslandskommun skulle också innebära en viss identitet för alla dalslänningar. I en storkommun kan en mindre ort lättare bli bortdribblad.

– Anpassar vi våra resurser så tror vi oss ha råd med ett badhus. Titta på Årjängs kommun – där har de rivit det gamla badhuset och bygger nu ett nytt, säger Jan Leander.

Liberalernas valsedel i Bengtsfors

1. Jan Leander, Laxarby

2. Carl Kullgren, Ärtemark

3. Lars-Göran Berg, Ärtemark (ny)

4. Bengt Jonsson, Ärtemark

5. Jan-Erik Stavvik, Bengtsfors

6. Joseph Hitti, Bengtsfors

7. Mats Martinsson, Billingsfors

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunJan LeanderLars-Göran BergLiberalernaPolitikValVal 2022Valsedel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.