Hoppa till huvudinnehållet

Överväldigande generositet – Galbas måste pausa insamling till Ukraina

Publicerad:
Cirka 100 sopsäckar med varma kläder har samlats in.
Cirka 100 sopsäckar med varma kläder har samlats in.

Tomasz och Therese Galbas insamling till ukrainare på flykt pausas. Generositeten har varit så omfattande att de inte längre kan ta emot mer, varken kläder eller pengar.

– Vi har fått in väldigt mycket saker på väldigt kort tid, säger Tomasz Galbas som tillsammans med sin fru har haft en hektisk vecka.

– Jag uppskattar att vi har fått in cirka 100 sopsäckar med varma kläder, cirka två ton kläder.

Galbas packar minibussen full med varma kläder – reser till ukrainska gränsen

De har även fått sätta stopp för insamlingen av pengar. På bara några dagar fick de in 75 000 kronor. Tanken var att pengarna i första hand ska täcka de utgifter de har i samband med resan. Om det skulle bli pengar över skulle de handla för resten av pengarna och skänka till behövande.

– Det täcker gott och väl de utgifter vi har och även till att handla. Vi har en dag på oss att handla när vi är på plats, och vi kommer inte att hinna göra slut på mer än så. Vi vill inte förmedla pengar till någon annan då det finns en risk att de hamnar i fel ficka, säger Tomasz Galbas.

Therese och Tomasz Galbas har haft en hektisk vecka.
Therese och Tomasz Galbas har haft en hektisk vecka.

På onsdag kväll drar ekipaget iväg med siktet inställt på södra Polen och gränsen till Ukraina. Förutom Tomasz Galbas ska även Tony Vikarand, Uddevalla, och Johan Bohlin, Högsäter, åka med på resan som är cirka 170 mil.

– Vi får många rapporter om att det redan är många på plats för att hjälpa, men vi har redan etablerat kontakter med flera hjälporganisationer som kommer att kunna hjälpa oss när vi väl är framme. Vi kommer bland annat få en lista från en ukrainsk förening på vad vi ska handla.

Tomasz vill tacka de som har stöttat insamlingen.

– Man blir helt gråtfärdig. Vi vill också gärna tacka bygghandeln i Högsäter och Alex djurbutik i Färgelanda som har tagit emot kläder och Färgelanda buss som lånar ut et släp. Utan deras hjälp hade vi inte kunnat hantera det här.

Artikeltaggar

EdFärgelandaHögsäterInsamlingarPolenSamhälleUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.