Hoppa till huvudinnehållet

Säsongsarbetare fast i Ukraina: ”Vill bara vakna upp från en dålig dröm”

Publicerad:
”Vi har sträckt ut handen, men de har inte uttryckt nåt behov av hjälp än så länge”, säger Joakim Gustafsson, vd vid Svensk Skogsservice som har många säsongsanställda från Ukraina.

Över 100 personer från Ukraina säsongsjobbar för företag i Dals-Eds kommun. Svensk Skogsservice och Bohus-Dals skogsplantor sysselsätter drygt 50 personer var från Ukraina – arbetare som nu sitter fast i sitt hemland på grund av invasionen. Dock har vissa av dem lyckats fly och i början av nästa vecka anländer troligen flera familjer till Ed.

– Man sover ju inte så bra om nätterna. Det är lätt att fastna i nyhetsflödet under dagarna och man hoppas att det bara ska gå över. Man vill bara vakna upp från vad som känns som en dålig dröm.

Det säger Joakim Gustafsson, vd vid företaget Svensk Skogsservice med bas i Ed. Halvårsvis har han runt 50 personer från Ukraina som säsongsjobbar i företaget. Arbetarna är utspridda på olika uppdrag runtom i landet.

– Förra året hade vi cirka åtta personer som utgick från Ed, säger Joakim Gustafsson.

Årets grupp med säsongsarbetare skulle ha kommit i slutet av april för att börja jobba i början av maj, men den möjligheten är nu stängd då alla män i Ukraina är beordrade att stanna i landet och vara beredda på att strida.

– Ingen har i nuläget behövt gå ut i strid, än så länge hjälper de mest till med att bygga skydd, ta ner vägskyltar och blockera vägar.

Sträckt ut handen

De flesta av företagets säsongsarbetare bor i de västra delarna av Ukraina där det än så länge är ganska lugnt.

– Vi har sträckt ut handen, men de har inte uttryckt nåt behov av hjälp än så länge. Flera av deras familjer har flytt landet, oftast till släktingar eller vänner som bor i Polen eller andra europeiska länder.

Drygt 100 personer från Ukraina säsongsarbetar för företag i Dals-Eds kommun.
Drygt 100 personer från Ukraina säsongsarbetar för företag i Dals-Eds kommun. Foto: Johan Gunséus / TT

Dock har två av företagets anställda lyckats fly från Ukraina med sina respektive familjer, varav båda troligen kommer att anlända till Ed de närmsta dagarna.

– De har jobbat för oss sedan 2019 och han känner sig trygg här. Vi försöker hjälpa dem så gott det går, trots krångliga system.

Joakim Gustafsson vill nu att politikerna tar sitt ansvar.

– Våra killar har skattat i Sverige i flera år så nu vädjar vi till de politiskt styrande i Sverige att ställa upp för dem. Hos oss har de jobb och de känner redan till det svenska samhället. Alla politiker säger att vi stöttar Ukraina, så nu vill vi se tydliga besked om hur ett mottagande kan gå till där vi även från dag ett kan sysselsätta våra medarbetare i arbete, säger Joakim Gustafsson.

Han hoppas att EU kommer att godkänna massflyktsdirektivet.

– Direktivet ger flyende från ett krigsdrabbat område tillfälligt uppehållstillstånd och rättigheter till bland annat arbete, sjukvård och skolgång för barn i alla EU-länder.

”Dra i de trådar som finns”

Hur personalfrågan ska lösas om de ukrainska arbetarna inte kan komma har kommit att bli prio två.

– Vi har inte fokuserat på det ännu, men vi försöker dra i de trådar som finns. Ett alternativ skulle kunna vara att samarbeta med företag i Norrland. När deras säsong är slut, som är kortare än vår, kan vi möjligen ta över deras arbetskraft.

Bohus-Dals skogsplantor är ett annat företag i Dals-Eds kommun som är drabbade.

Under högsäsongen, som drar igång om en månad och håller på fram till midsommar, har företaget i många år anlitat arbetare från Ukraina.

Tommy Gustafsson och Roger Gustafsson driver Bohus-Dals Skogsplantor med verksamhet i bland annat Ed.
Tommy Gustafsson och Roger Gustafsson driver Bohus-Dals Skogsplantor med verksamhet i bland annat Ed. Foto: Helena Lindgren

– Vi är i stort behov av grovarbetare från Östeuropa eftersom det är svårt att få tag på personer från Sverige som vill jobba med den här typen av arbete. Det är ett mycket hårt jobb.

Arbetare från Litauen

Bohus-Dals arbetar för att finna en lösning.

– Vi jobbar stenhårt på att hitta alternativ. Vi hoppas att vi kan få arbetare från Litauen istället och hoppas på att det går i lås, men i nuläget vet vi ingenting.

När arbetarna kommer till Ed har de bott i den tidigare Ökna skola som företaget köpte 2009 för att bland annat kunna erbjuda plantörerna boende.
När arbetarna kommer till Ed har de bott i den tidigare Ökna skola som företaget köpte 2009 för att bland annat kunna erbjuda plantörerna boende. Foto: Tommy Löfgren

Samtidigt gnager en oro.

– Det som händer är fruktansvärt. Genom åren har vi kommit att bli vänner med flera av de arbetare som kommer hit och upprättat en relation. Vi vet att några av dem har blivit inkallade och att flera måste bära vapen, säger Roger Gustafsson.

Artikeltaggar

ArbeteEdEUJoakim GustafssonNäringslivPolenPolitikSamhälleSkogsbrukUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.