Hoppa till huvudinnehållet

Adam Jalal: nybakad sommelier med näsa för dalsländsk talang

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Åmålsbördige krögaren Adam Jalal, i mitten, är nyutbildad sommelier och på torsdagen fyller han 25 år. Här tillsammans med Emil Bergling och Gabriel Kolyaei, från Laxarby respektive Bäckefors. Även de är nyutbildade sommelierer.
Åmålsbördige krögaren Adam Jalal, i mitten, är nyutbildad sommelier och på torsdagen fyller han 25 år. Här tillsammans med Emil Bergling och Gabriel Kolyaei, från Laxarby respektive Bäckefors. Även de är nyutbildade sommelierer.

Tillsammans med två dalsländska arbetskamrater har den Åmålsbördige krögaren Adam Jalal utbildat sig till sommelier.

– Det är ett litet projekt vi har haft under pandemin, säger Adam, som fyller 25 år på torsdagen.

För många läsare är han fortfarande en trevlig servitör på restaurang Solsidan. Andra minns honom som ung fotbollsspelare med IFK Åmåls sköld på bröstet.

Men då var då och nu är nu. Adam Jalal har gått vidare, rotat sig i Karlstad, blivit restaurangchef och kan nu även kalla sig för sommelier.

– Det är egentligen första gången jag utbildar mig inom något jag är genuint intresserad av. På gymnasiet läste jag naturvetenskap och på universitetet ekonomi, men det var ingenting jag hade något personligt intresse av, säger Adam Jalal.

Bildningslusten infann sig på allvar för cirka tre och ett halvt år sedan, när pappan, den välkände krögaren Arian Jalal, öppnade sitt andra ställe i Karlstad, Naviero vinbar.

– Då insåg jag hur mycket det finns att lära sig. Det här med smakerna och dofterna är intressant, att själv kunna bedöma kvaliteten på ett vin. Sommelierer har lite som ett eget språk. Det är kul, säger Adam Jalal.

Fler från Dalsland

Utbildningen genomförde han tillsammans med arbetskamraterna Gabriel Kolyaei och Emil Bergling. Även de utflyttade dalslänningar, från Bäckefors respektive Laxarby.

– Jag och Gabriel är gamla bekanta från högstadiet. Vi stötte på varandra igen på en fest för tre–fyra år sedan. Då jobbade han på Dalia, men jag tyckte att han skulle komma och jobba för mig i stället, säger Adam Jalal.

Han fortsätter:

– Emil gick i klassen över mig på gymnasiet. Jag hörde att han jobbade på en annan restaurang i Karlstad och lyckades lura honom därifrån. Både Gabriel och Emil är jättehärliga killar. Vi har också andra anställda från Dalsland. Det känns roligt.

Spanien är aktuellt

Egentligen var det tänkt att trion skulle avrunda sommelierutbildningen på plats i den klassiska spanska vinregionen Rioja, men pandemin satte stopp.

Stockholm fick duga. Åtminstone för den här gången. Adam Jalal funderar redan på att vidareutbilda sig från nivå två till tre, och då skulle Rioja i allra högsta grad kunna bli aktuellt på nytt. Spanska viner har en framträdande roll på Naviero, där Jalal jr är restaurangchef.

Hur mycket tid har ni lagt på studierna?

– Motsvarande 15–30 högskolepoäng, skulle jag tro. Utbildningen startade i början av förra året men sedan blev det lite hackigt när vi valde att svänga av mot Stockholm, säger Adam Jalal. Det bygger mycket på eget ansvar. Man måste provsmaka många viner. Sedan kan det vara svårt att skilja på pluggande och vanliga trevliga kvällar.

En annan fråga: Hur har era restauranger tacklat pandemin?

– Till skillnad från många andra valde vi att inte varsla vår personal, utan korttidspermittera dem i stället. Det har varit en av våra styrkor. På så vis kunde kvaliteten upprätthållas när restriktionerna lättades mellan vågorna, säger Adam Jalal.

Samtidigt medger han att situationen periodvis varit riktigt tuff, särskilt under förra våren. Ibland kunde det gå uppemot en vecka utan några gäster vid borden.

– Men den här vintern har varit lugn. Nu har vi tagit oss igenom, säger Adam Jalal.

Vad har du för koppling till Åmål numera?

– Varje gång jag åker förbi Åmål måste jag åka förbi huset där jag är uppvuxen. Det har blivit en grej. Sedan försöker jag alltid äta på Dalslands Skafferi, som ligger där min pappa startade restaurang en gång i tiden.

Har din pappa börjat trappa ned?

– Nej, pappa är kvar. Han är en riktig arbetare.

Artikeltaggar

Adam JalalArian JalalFödelsedagarKarlstadLaxarbyMat och dryckMänskligtSkola och utbildningVinÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.