Insändare: Färgelandakvinnor drabbas när mammografin saknas

Insändare
PUBLICERAD:
Gör om och gör rätt. Mammografibussen har besökt Färgelanda kommun under ett antal år tidigare och så vill vi att det skall få fortsätta, skriver författaren av inlägget.
På nusjukvarden.se kan man på sidan, uppdaterad den 25 januari, läsa under Mammografienheten ett Screeningschema där tidpunkter och platser för hälsokontroll/screening sker. Bland dessa är Färgelanda en av åtta namngivna platser.

När nu skriftliga kallelser kommer till kvinnor i Färgelanda kommun så anges att de skall ta sig till Uddevalla sjukhus för att genomgå mammografiscreening.

Hur har det kunnat bli så?

Det ligger i farans riktning att kvinnor, som kanske måste ta ledigt från sitt jobb för att ta sig ned till Uddevalla, beslutar sig för att inte genomföra undersökningen.

Att staten har abdikerat från landsbygden, det har vi fått känna av men att nu även regionen agerar styvmoderligt är förvånande.

Det talas om att Västra Götaland är kommunernas region och ett projekt ”Det goda livet i Dalsland” har sett dagens ljus. Bra så!

Men det får inte stanna vid plakatpolitik och vilseledande felaktiga uppgifter på hemsidan. Gör om och gör rätt. Mammografibussen har besökt Färgelanda kommun under ett antal år tidigare och så vill vi att det skall få fortsätta!

Kenneth Carlsson (L)

Färgelanda

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.