Hoppa till huvudinnehållet

Didrik och Douglas körde virke i skogen: ”Roligt att bevara traditionen”

Publicerad:
Reporter Britt-Marie Erlandsson
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Sven-Erik körde med van hand den treåriga valacken Douglas.
Sven-Erik körde med van hand den treåriga valacken Douglas. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Fyra nordsvenska hästar selades i Ängeboda i Torrskog och så bar det i väg ut i skogen. Sven-Erik ”Putte” Hell och hans fru Agneta anordnade trivsam skogsdag i vårvintersolen med stort intresse.

Valackerna Didrik, sex år och Douglas, är tre år och som håller på att köras in stod lugnt och fint och väntade på stallbacken när skogsdagens gäster började rulla in till gården. Det kom också vänner från Trollhättan och Karlstad för att delta med sina nordsvenska hästar.

Ekipagen gör sig redo på gården i Ängeboda för en skogstur i det härliga vårvintervädret.
Ekipagen gör sig redo på gården i Ängeboda för en skogstur i det härliga vårvintervädret. Foto: Britt-Marie Erlandsson

”Lagom stor och tålig”

Det är femte gången som det ordnas skogsdag på gården i Ängeboda. Sven-Erik började med det när han köpt sin första nordsvenska häst.

– Jag köpte häst när jag gått i pension. Det är roligt att bevara traditionen och den nordsvenska hästen är lagom stor och den är tålig. Man kan ha den till att både rida och köra med, sa han.

Hovslagaren Bertil Liljemark har lastat av virke och kör en ny runda för att hämta mer.
Hovslagaren Bertil Liljemark har lastat av virke och kör en ny runda för att hämta mer. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Helt novis med hästar var inte Sven-Erik när han började med hästhållningen då han tillbringat mycket tid med hästar i Brinkerud under uppväxten i Bengtsfors. Han kör hästarna flera dagar i veckan, kör ut virke i skogen och använder den i jordbruket när det ska köras ut gödsel och harvas. Han känner sina hästar väl och det fick vi se prov på ute i skogen.

Sven-Erik Hell och hans två nordsvenskar Douglas och Didrik är goda vänner.
Sven-Erik Hell och hans två nordsvenskar Douglas och Didrik är goda vänner. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Virkeskörning

Gott med lite hö när virket lastas av.
Gott med lite hö när virket lastas av. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Trots de senaste dagarnas mildväder fanns snö kvar i Ängeboda och på den skogsväg som ekipagen gav sig iväg på. Efter dryga kilometern från gården hade Agneta och Sven-Erik gjort i ordning en grillplats med öppen eld. Här fick både fyrbenta och tvåbenta deltagare en vilopaus innan det var dags för virkeskörning. Tillsammans med vännerna Bertil Liljemark och Agne Arnesson demonstrerade Sven-Erik hur det går till att köra virke med kälke, böljedrag och sax. Det var fantastiskt att se samspelet mellan de starka hästarna och körkarlarna, hur lugnt och sansat det hela gick bland träd och åskådare.

Minstingen håller på att köras in och fick dra lätta lass.
Minstingen håller på att köras in och fick dra lätta lass. Foto: Britt-Marie Erlandsson

”Man måste älska den”

– Det är viktigt att börja med lätt last när man kör in en häst. Det kanske man får hålla på med ett år. Om man lastar för tungt kan de bli heta. Sedan är det viktig att lyssna av hästen, vilken sinnesstämning den har, de har bra och dåliga dagar som vi människor, sa Sven-Erik.

– Den nordsvenska hästen är lagom stor, tålig och man kan ha den till att både rida och köra med, säger Sven-Erik Hell.
– Den nordsvenska hästen är lagom stor, tålig och man kan ha den till att både rida och köra med, säger Sven-Erik Hell. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det går inte att bara gilla en häst man måste älska den, sa han och då förstod man hur mycket de betyder för honom.

”Svårslaget”

Det blev flera vändor för att hämta virke.
Det blev flera vändor för att hämta virke. Foto: Britt-Marie Erlandsson

De som kommit för att ta del av skogsdagen var både från närliggande byar i Torrskog och från andra platser. Daniel Eriksson, som bor i Karlstad, var hemma hos föräldrarna Katarina och Gunnar Eriksson i Barkerud och alla njöt i vårvintersolen.

– Det är svårslaget en dag som denna. När man bor i stan är det härligt att komma ut så här, sa han.

Det blev en härlig vårvinterdag i skogen i Ängebo. Från vänster Daniel Eriksson, Katarina och Gunnar Eriksson, Jack Mattsson, Linnea Moberg och Yvonne Berg.
Det blev en härlig vårvinterdag i skogen i Ängebo. Från vänster Daniel Eriksson, Katarina och Gunnar Eriksson, Jack Mattsson, Linnea Moberg och Yvonne Berg. Foto: Britt-Marie Erlandsson
Släden gick fint i snön. Agne Arnesson håller i tömmarna.
Släden gick fint i snön. Agne Arnesson håller i tömmarna. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Fritid och livsstilTorrskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.