Hoppa till huvudinnehållet

Lärare dömd – erbjöd kvinnlig elev högre betyg för sex

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
En man i 45-årsåldern döms för sexuellt ofredande.
En man i 45-årsåldern döms för sexuellt ofredande. Foto: Berit

Den lärare som varit åtalad för sexuellt ofredande har nu fått sin dom. Efter att bland annat ha erbjudit högre betyg i utbyte mot sexuella tjänster döms mannen till villkorlig dom. Mannen ska även betala skadestånd till eleverna.

Händelserna som mannen är dömd för ska ha inträffat vid olika tillfällen, mellan 2017 och 2019, på en skola i Uddevalla.

Totalt fälls mannen, som är 45-årsåldern och hemmahörande i Färgelanda kommun, för sex fall av sexuellt ofredande. Han döms till villkorlig dom.

Mannen har, enligt domen, under ett betygssamtal ha uttryckt för en kvinnlig elev att hon kunde få högre betyg genom att blanda in sexuella handlingar.

Flera händelser

Vid ett annat tillfälle ska mannen ha tagit tag om halsen på en elev och uttalat att ”strypsex är najs”, en annan ska han ha dragit med handen på ryggen under tröjan och viskat i hennes öra att ”din tröja är fin”. Han ska också ha sagt till en kvinnlig elev att hon hade en fin rumpa samt till en annan att ”om du inte hade haft pojkvän skulle jag ha ollat dig”.

En annan elev ska han ha lagt handen på hennes lår och uttalat ”jag får hålla här eftersom jag inte får ta på din rumpa”.

Betala skadestånd

Eftersom gärningarna mannen döms för har inneburit allvarliga kränkningar av den personliga integriteten för de sex målsäganden ska han betala kränkningsersättning till eleverna. Skadeståndet ligger på mellan 5 000 och 6 000 kronor till respektive målsäganden.

Mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare. Han har invänt att han inte har gjort eller sagt det som påstås i gärningsbeskrivningarna.

Artikeltaggar

Brott & blåljusFärgelandaGymnasieskolanSexuellt ofredandeSkola och utbildningUddevalla

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.