Hoppa till huvudinnehållet

Sverige skickar stöd för 400 miljoner kronor till Ukraina

Publicerad:
Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Magdalena Andersson och överbefälhavare Micael Bydén kommenterar säkerhetsläget i Europa.
Försvarsminister Peter Hultqvist, statsminister Magdalena Andersson och överbefälhavare Micael Bydén kommenterar säkerhetsläget i Europa. Foto: Paul Wennerholm/TT

Sverige kommer att ge ett omfattande stöd till Ukrainas försvarsmakt, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff under söndagskvällen.

– Min första och sista fråga som statsminister är vad som bäst tjänar Sverige och svenska folkets säkerhet. Min slutsats är att vår säkerhet bäst tjänar på att vi nu stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland. Sverige kommer därför gå fram mot ett omfattande stöd till Ukrainas väpnade styrkor, säger statsministern.

Stödet består av 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott, uppger statsministern.

I riksdagen finns ett majoritetsstöd för att skicka defensiva vapen till Ukraina.

– Jag förväntar mig nu ett väldigt snabbt beslut om att på alla sätt, ekonomiskt och materiellt, stödja Ukraina, sade Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman tidigare till TT.

– Det är inte en dag för tidigt.

Inom oppositionen finns ett missnöje med att det har tagit för lång tid för regeringen att fatta beslut om krigsmaterielstöd till Ukraina. Enligt uppgift till TT skickade den ukrainske militärattachén in en lista på önskat materiel redan den 7 februari.

Utförsel av krigsmateriel ur Sverige ska godkännas av Inspektionen för strategiska produkter (ISP).

Enligt ISP:s riktlinjer bör tillstånd till utförsel av krigsmateriel för strid inte beviljas om det avser en stat som befinner sig i väpnad konflikt. Men i lagen om krigsmateriel står också att om ärenden har principiell betydelse eller annars är "av särskild vikt" kan det lämnas över till regeringen.

Kostnaden för Sveriges militära bistånd till Ukraina uppgår till 400 miljoner kronor, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Leveranser kommer att ske så fort beslut är fattade, säger Hultqvist.

Peter Wallberg/TT

Önskemål från Ukraina

Ukraina har lämnat in en lista med önskemål till Sverige. Överst på listan står 2 000 pansarvärnsvapen av typen Robot 57, rapporterade Aftonbladet i fredags. Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk ska också ha nämnt det vapnet vid sitt möte med riksdagens försvarsutskott i torsdags, enligt uppgift till TT.

Robot 57, som kallas NLAW internationellt, har utvecklats i Sverige av Saab Bofors Dynamics i samarbete med Storbritannien, där vapnet nu produceras.

Artikeltaggar

Magdalena AnderssonPeter HultqvistRysslandSamhälleStockholmUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.