Hoppa till huvudinnehållet

Polisen i samarbete med kommunerna: ”Viktigt med trygghet och polisiär närvaro”

Publicerad:
Poliskommissarie Steve Johansson Sandén, kommunalrådet i Mellerud Morgan E Andersson (C), Dals-Eds kommunalråd Martin Carling (C), lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal Jenny Wester, Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S), Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) och polisinspektör Jens Andersson är alla nöjda med samarbetet som mynnat ut i förlängda medborgarlöften.
Poliskommissarie Steve Johansson Sandén, kommunalrådet i Mellerud Morgan E Andersson (C), Dals-Eds kommunalråd Martin Carling (C), lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal Jenny Wester, Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S), Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M) och polisinspektör Jens Andersson är alla nöjda med samarbetet som mynnat ut i förlängda medborgarlöften. Foto: Roger Pettersson

Kommunalråden i Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud har på senare tid intensifierat dialogen med polisen. Ett gemensamt samarbete har utvecklats med medborgarlöften med fokus på trygghet i näringslivet, på ungdomar i riskzon och områdespolis på plats i Bengtsfors.

– Nu syns polisen på ett helt annat sätt än tidigare och det är väldigt viktigt med områdespolis på plats. En ökad polisiär närvaro ger en ökad trygghet, säger Bengtsfors kommunalråd Stig Bertilsson (M).

På fredagen hade de fyra kommunalråden möte med lokala polisen för att förnya medborgarlöftena. Det är dokument där kommunerna och poliserna gör en gemensam prioritering av problem som finns. Mötet utmynnade i att förra årets medborgarlöften förlängdes till att omfatta även 2022.

Några av problemen som lyftes är att kommuninvånare känner ett misstroende mot polisen när anmälningar avskrivs utan utredning och att det finns för få närområdespoliser.

Kommunalråden i Åmål, Bengtsfors, Dals-Ed och Mellerud har hört klagomål framföras från såväl privatpersoner som näringsidkare, som upplevt en ökad otrygghet.

– I Åmål kommer vi framför allt att arbeta mot narkotikamissbruk bland unga samt att skapa en ökad trygghet för näringsidkare, säger Peter Torstensson, kommunpolis i Åmål, Dals-Ed och Bengtsfors.

– För polisen är det alltid en resursfråga, men trygghetsfrågor är givetvis mycket viktiga. Dessutom gäller det att se problemen tidigt och sätta in åtgärder.

Stor ökning

Bengtsfors hade en stor ökning av anmälda brott under 2021 jämfört med föregående år. 30–35 procent fler brott anmäldes och brotten mot näringsidkare ökar.

– Sedan mars ifjol har Bengtsfors fått betydligt fler närområdespoliser och det är ingen tvekan om att det ger en ökad trygghet. Tidigare såg man nästan aldrig några poliser ute i Bengtsfors, säger kommunalrådet Stig Bertilsson (M).

Kommunalråden Martin Carling (C) i Dals-Ed, Morgan E Andersson (C) i Mellerud, Stig Bertilsson (M) i Bengtsfors och Michael Karlsson (S) i Åmål uppskattar att det finns en dialog och ett samarbete med polisen för att öka tryggheten i kommunerna.
Kommunalråden Martin Carling (C) i Dals-Ed, Morgan E Andersson (C) i Mellerud, Stig Bertilsson (M) i Bengtsfors och Michael Karlsson (S) i Åmål uppskattar att det finns en dialog och ett samarbete med polisen för att öka tryggheten i kommunerna. Foto: Roger Pettersson

Dals-Eds kommunalråd Martin Carling (C) är precis som de övriga kommunernas kommunalråd i östra Fyrbodal positiv till den dialog som förs med polisen.

– Det finns en del ungdomar med en problembild där insatser måste sättas in i tid. Sedan märkte vi även av en ökad otrygghet i näringslivet, så det fanns ett missnöje mot polisen. Men istället för att framföra klagomål, så tycker vi kommunalråd att det är bättre att gemensamt föra en dialog med polisen och vi har nu kommit fram till flera relevanta medborgarlöften som utvecklats under åren, säger Martin Carling (C).

– Gemensamt krafttag

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) är precis som övriga kommunalråd mycket nöjd med den dialog politikerna för med polisen.

– Vi drar armkrok med varandra mot samma mål. När fyra kommuner tillsammans med polisen tar gemensamt krafttag så kommer det att ge resultat, säger Michael Karlsson (S).

Bland åtgärderna i medborgarlöftena som förlängs är insatser mot ungdomar i riskzon för kriminalitet och missbruk prioriterade. Därför har polisen visat sig en hel del på skolor runt om i Dalslandskommunerna. Polisen har även besökt livsmedelsbutiker där barn och ungdomar uppehållit sig i större grupper och stört kunder och personal under pandemin.

– Det finns en klick på 10–15 brottsaktiva i 25–35-årsåldern i Dalslandsområdet som ligger bakom många inbrott och stölder, medan yngre ungdomar oftare ligger bakom skadegörelse, säger Peter Torstensson.

Torstenssons kollega Steve Johansson Sandén, kommunpolis i Mellerud, ser det som viktigt att det har blivit enklare att anmäla brott. Upplevelsen är att genom dialogen mellan kommunerna och polisen har det blivit en påtagligt bättre samverkan mellan näringsliv, föreningsliv, politiker, kommunen och lokala kommunpoliser.

Så har polisen arbetat mot stökigheter under 2020Trafiken fokus i nytt löfteAntalet områdespoliser dubbleras i januari 2022
Från vänster Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef på Åmåls kommun, Jenny Wester lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal, polisinspektör Jens Andersson, kommunpolis Peter Torstensson, Daniel Andersson, säkerhetsansvarig på Åmåls kommun, samt kommunpolis Steve Johansson Sandén. Gruppen diskuterade på fredagen vad medborgarlöftena innebär.
Från vänster Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef på Åmåls kommun, Jenny Wester lokalpolisområdeschef i östra Fyrbodal, polisinspektör Jens Andersson, kommunpolis Peter Torstensson, Daniel Andersson, säkerhetsansvarig på Åmåls kommun, samt kommunpolis Steve Johansson Sandén. Gruppen diskuterade på fredagen vad medborgarlöftena innebär. Foto: Roger Pettersson
Kommunalråden i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M), och Åmål, Michael Karlsson (S), är odelat positiva till den dialog som förs med polisen för bland annat ökad trygghet och fler närområdespoliser.
Kommunalråden i Bengtsfors, Stig Bertilsson (M), och Åmål, Michael Karlsson (S), är odelat positiva till den dialog som förs med polisen för bland annat ökad trygghet och fler närområdespoliser. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Åmåls kommunBengtsfors kommunBrott & blåljusDals-Eds kommunMartin CarlingMedborgarlöfteMelleruds kommunMichael KarlssonPolisenSamhälleStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.