Hoppa till huvudinnehållet

John och Markus rodde över Atlanten – tog 41 dagar: ”Helt slut”

Publicerad:
John ”Jolle” Blässar” (höger) och Markus Mustelin (vänster) rodde över Atlanten. En resa på 480 mil som tog 41 dagar.
John ”Jolle” Blässar” (höger) och Markus Mustelin (vänster) rodde över Atlanten. En resa på 480 mil som tog 41 dagar. Foto: Pressbild

Högsäterbon John ”Jolle” Blässar och kompisen Markus Mustelin stötte på fraktfartyg, delfiner och valar under den drygt 41 dagar och 480 mil långa roddfärden över Atlanten, från Kanarieöarna till Karibien.

– Det tog 24 timmar innan vi kunde gå igen, säger 56-åringen.

Tillsammans med kompisen Markus Mustelin vann Högsäterbon John ”Jolle” Blässar den extrema och anrika roddtävlingen Atlantic Challenge. Den finska duon rodde över Atlanten, från La Gomera på Kanarieöarna till karibiska ön Antigua, en sträcka på ungefär 480 mil. Färden tog 41 dagar och tio timmar, vilket var fyra dygn snabbare än paret som kom tvåa.

Se video när de stöter på ett gäng delfiner mitt ute på öppet hav:

Både John Blässar, 56, och Markus Mustelin, 61, är gamla seglare och har redan korsat Atlanten en handfull gånger tidigare.

– Vi är bara ett par vanliga grabbar som jobbar mycket och ville göra något annat. Först tyckte jag att det lät omöjligt, men så forskade vi i det och kom fram till att vi skulle vara med. Det var roligt att bygga upp projektet, dels fysiskt och dels den tekniska delen, säger John Blässar, som bor i Högsäter sedan tre år tillbaka och jobbar på företaget Marinetek.

Speciell roddbåt

Kort efter att beslutet var taget införskaffade man sig den speciella roddbåten, en så kallad off shore-roddbåt konstruerad för den här typen av långa färder. Den stora utmaningen var att bygga upp sina kroppar. Under två års tid före avfärd bodde de i princip på gymmet.

– Den stora utmaningen var att träna upp sig. Vi gick på gym fem, sex gånger i veckan med personlig tränare och rodde både på vatten och på maskin.

Även om den här tiden på året är den allra säkraste att ro över Atlanten är det så klart inte helt riskfritt. Men för två erfarna seglare väntade inga nyheter.

– Vi stötte på ganska lite problem och vi såg ganska lite. Kanske tio fraktfartyg totalt, men vi hade också 200 delfiner som hoppade runt oss vid något tillfälle och en sex sju, meter stor val som var lite nyfiken på oss, säger han.

John ”Jolle” Blässar” (vänster) och Markus Mustelin (höger) skrev finsk historia när de hade klarat utmaningen.
John ”Jolle” Blässar” (vänster) och Markus Mustelin (höger) skrev finsk historia när de hade klarat utmaningen.

Ingen sightseeing

Men det var långt ifrån någon sightseeing de båda herrarna hade gett sig ut på. Det var ett strikt schema som gällde.

– Det var alltid minst en som rodde, den andra var ledig under tvåtimmarspass och då passade man på att tvätta sig, navigera och försöka sova en timme. Vi var så trötta så vi led hela tiden av sömnbrist, så man slocknade som ett ljus. Det var svårare att vakna igen. Och då var det bara att sätta sig och ro, säger han och skrattar.

Med sig i båten hade de 170 kilo torkad mat, hygienartiklar, nödraketer, ficklampa och annat som kan tänkas behövas. Det finns klara föreskrifter och krav vad varje deltagare bör och ska ha med sig enligt tävlingens regelverk.

– Vi hade jättebra mat sponsrad av Fazer. Men också godis, nötter och allt möjligt. Jag åt 6000 kalorier per dag, säger "Jolle” Blässar.

När de gick i land i Antigua efter över sex veckor i roddbåt, med insikten att de dessutom hade vunnit i överlägsen stil firade de med att tända sina oanvända nödraketer.

”Jolle” och Markus ger varandra en high five vid målgång. De hade all anledning att vara nöjda med sig själva.
”Jolle” och Markus ger varandra en high five vid målgång. De hade all anledning att vara nöjda med sig själva. Foto: Pressbild

– Jag kunde knappt stå när jag steg i land. Vi var helt slut för vi hade rott hårt sista dygnet. Det tog 24 timmar innan vi kunde gå igen, för vi hade sjöben som det heter. Marken gungade, så vi var tvungna att lära oss att gå igen efter över sex veckor i sittande ställning, säger ”Jolle” Blässar.

Sedan följde en veckas vila och lite semester på den karibiska ön. Tre dygn tog det innan livet började le igen.

– Vi hade familjerna där, så det blev lite semester.

I samband med färden över Atlanten samlade duon in nästan en miljon kronor till med hjälp av PR och sociala medier, pengar som ska gå till att rädda Östersjön.

John Blässar och Markus Mustelin tilldelas certifikat och gör intervjuer på Antigua.
John Blässar och Markus Mustelin tilldelas certifikat och gör intervjuer på Antigua. Foto: Pressbild

Artikeltaggar

Fritid och livsstilHögsäter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.