Hoppa till huvudinnehållet

De tillverkar fågelholkar till skolbarn i Kenya: ”En bra grej”

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Sister Margarets skolbarn, Vänersborg, samt sponsorer från Anderssons skog och Vida Nössemarks sågverk.
Sister Margarets skolbarn, Vänersborg, samt sponsorer från Anderssons skog och Vida Nössemarks sågverk. Foto: Britt-Marie Erlandsson

För andra året designar och tillverkar Sister Margarets vänförening fågelholkar till förmån för föräldralösa barns skolgång i Homa Bay, Kenya. Materialet sponsras av lokala företag som föreningen häromdagen bjöd in för att tacka vid en samling i Håbol.

Projektet för Sister Margarets skolbarn drevs från början av Rotary men när de avslutade bildades en ideell förening för att kunna fortsätta med välgörenhetsprojektet. Claes och Britt Carlsson, som tidigare drev Ateljé Clas i Ed, sitter med i styrelsen och förra hösten kläckte Britt en idé som fick fäste. De skulle designa och tillverka fågelholkar att sälja för att samla in pengar.

Snickeriverkstad

Lars Salonen och hans fru Helena, som är läkare, har båda jobbat i Kenya och 2009 träffade de sister Margaret. Alltsedan dess har de, först i Rotarys regi, samlat in pengar så barnen i Homa Bay ska kunna gå i skolan. Lars har vid sidan om sitt tandläkaryrke haft en snickeriverkstad så det är han som i första hand tillverkar holkarna.

– Första året sålde vi 100 fågelholkar och fick in 35 000 kronor. I år har vi satt målet till 200 stycken och 80 000 kronor, säger Wilhelm Aarsrud, ordförande i Sister Margarets vänförening.

Bo Knutsson

Holkarna säljs främst i Bo Knutssons antikaffär i Vänersborg. Han ingår också i vänföreningens styrelse och bränner in föreningens stämpel på holkarna. Den första har dessutom fått de olympiska ringarna samt guldfärg då föreningen planerar att överlämna den till OS-guldmedaljören Nils van der Poel.

Håbol

Årets fågelholk är designad av arkitekt Anders Pettersson tillsammans med ornitolog och professor Arvid Uggla. Den heter Ladhus och är målad i falurött. Allt material har föreningen fått genom sponsorerna Andersson Skog, Ed och Vida Nössemark såg.

– Det är en bra grej och vi ser att pengarna kommer fram, sa Johan Andersson om varför de vill sponsra.

Häromdagen samlades styrelsen i Sister Margarets vänförening på Wilhelm Aarsruds gård i Håbol dit de bjöd in sponsorerna för att tacka för att de bidragit i projektet.

Artikeltaggar

Bo KnutssonFåglarHåbolMänskligtStyrbjörn JohanssonVälgörenhet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.