Hoppa till huvudinnehållet

C-politiker missade att söka dispens – länsstyrelsen river upp beslut

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Beslutet att ge dispens för en spång samt  trädäck vid Torpfors kvarn upphävs av länsstyrelsen. Bilden är från 2019 då byggprojekten ännu inte var på plats.
Beslutet att ge dispens för en spång samt trädäck vid Torpfors kvarn upphävs av länsstyrelsen. Bilden är från 2019 då byggprojekten ännu inte var på plats. Foto: Karl-Erik Andersson

Länsstyrelsen har beslutat att upphäva Dals-Eds kommuns beslut om strandskyddsdispens vid Torpfors kvarn. Fastighetsägare är Anna Johansson, även C-politiker och fokusnämndens ordförande i Dals-Ed. Hon hade först missat att ansöka om dispens när hon planerade att bygga en spång samt ett trädäck.

Fastigheten det gäller är Eds-Torp 1:58 i Dals-Eds kommun. På fastigheten ligger Torpfors kvarn och precis intill ligger Örekilsälven.

– Vi fick in en anonym anmälan om den altan som har byggts vid kvarnen förra året. Då visade det sig att fastighetsägaren inte hade ansökt som dispens, säger Ingvar Johannesson (C), plan- och byggnadsnämndens ordförande i Dals-Ed.

Fastigheten ägs i dag av Anna Johansson (C), fokusnämndens ordförande i Dals-Eds kommun.

Hon berättar att hon helt enkelt inte trodde att det krävdes dispens.

– Jag visste inte att hela fastigheten omfattades av strandskyddet, säger hon.

Beviljade ansökan

Hon blev uppmanad av nämnden att ansöka om dispens från strandskyddsbestämmelserna för altanen. Hon passade även på att ansöka om dispens för en spång samt ett trädäck.

I september förra året beviljade Dals-Eds kommun dispens att bygga en spång samt ett trädäck och för den redan byggda altanen.

Senare i samma månad beslutade länsstyrelsen att det fanns skäl för att ta upp den aktuella dispensen för överprövning.

– Vi måste skicka in alla våra beslut om dispens till länsstyrelsen. Oftast gör de ingen överprövning, men det händer ibland, säger Ingvar Johannesson.

Anna Johansson.
Anna Johansson. Foto: Helena Lindgren

En företrädare från länsstyrelsen har varit på platsen och beslutade senare att upphäva strandskyddsdispensen för spången samt trädäck. Dals-Eds kommun har i sitt beslut angivit angeläget allmänt intresse för särskilda skäl för dispens, men länsstyrelsen håller inte med.

"Som angeläget allmänt intresse räknas åtgärder som bör ge långsiktiga fördelar åt samhället. Exempel på sådana åtgärder är infrastrukturprojekt, åtgärder som tillgodoser kommunens behov av tätortsutveckling, åtgärder för handikappanpassning eller åtgärder som betingas av naturvårdsintressen, andra miljöintressen eller kulturhistoriska intressen inom strandskyddsområdet" står det i beslutet.

Påverka växt- och djurlivet

Länsstyrelsen anser inte att de aktuella åtgärderna kommer ge sådana långsiktiga fördelar åt samhället. Länsstyrelsen bedömer också att anläggningarna kan komma att påverka växt- och djurlivet i och kring Örekilsälven negativt. Spången och trädäcket upptar dessutom allemansrättsligt tillgänglig mark och de kan ha avhållande effekt på den allmänhet som rör sig i området.

Anna Johansson om beslutet.

– Jag tycker att beslutet är tunt. Dels tycker jag att de borde ha hört av sig när de fattade beslut om överprövning, dels informerat mig när de var på plats. De uppger inte heller vilka växter eller djur som kan komma att bli påverkade. Jag planerade att bygga detta för att allmänheten lättare ska kunna komma åt tomten, inte av egenintresse, säger hon.

Länsstyrelsen beslutade dock att godkänna den dispens som fastighetsägaren fått gällande den redan byggda altanen.

Artikeltaggar

Anna JohanssonDals-Eds kommunDjur och naturEdIngvar JohannessonLänsstyrelsenMiljö

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.