Hoppa till huvudinnehållet

Bohlin (S): ”Sämsta säkerhetspolitiska läget under hela mitt vuxna liv”

Publicerad:
Regeringens utredare Britt Bohlin undersöker de svenska skyddsrummen. Detta görs i en tid av allvarliga säkerhetspolitiska spänningar.
Regeringens utredare Britt Bohlin undersöker de svenska skyddsrummen. Detta görs i en tid av allvarliga säkerhetspolitiska spänningar. Foto: Sanna Stark

Tidigare landshövdingen Britt Bohlin, bosatt i dalsländska Teåker, leder just nu på uppdrag av regeringen ett utredningsarbete om utformningen av bland annat våra skyddsrum.

Med tanke på spänningarna i omvärlden blir detta arbete särskilt angeläget.

– Just nu har vi ett sämre säkerhetspolitiskt läge än vad vi haft under hela mitt vuxna liv, säger Britt Bohlin till Dalslänningen.

Säkerhetsläget i Ukraina blir allt mer allvarligt. Enligt USA förbereder sig Ryssland för en fullskalig invasion.

– Det är väldigt allvarligt det som sker i Ukraina. Vi befinner oss i en situation av starka spänningar. Ryssland gör saker som inte är förenliga med internationell rätt. Vi vet inte vad som händer i nästa steg. Det är oroande, säger Britt Bohlin.

Britt Bohlin har en lång bakgrund inom området. Under sin tid som riksdagsledamot var Bohlin bland annat vice ordförande i försvars- och utrikesutskottet, ledamot i utrikesnämnden och ledamot i krigsdelegationen.

Angeläget uppdrag

– Just nu har vi ett sämre säkerhetspolitiskt läge än vad vi haft under hela mitt vuxna liv. Under kalla kriget visste man var man hade varandra på ett annat sätt. Så är det inte längre, säger Britt Bohlin.

Därför blir hennes uppdrag att utreda skyddsrummen extra angeläget i dessa dagar.

– Vi är mitt uppe i det här arbetet. Vi har varit igång ett halvår och ska vara färdiga innan året är slut, säger hon.

Detta är uppdraget

Uppdraget är att utreda utformningen av det fysiska skyddet av civilbefolkningen i krigstid. Det vill säga skyddsrum, utrymning, inkvartering och en insatsorganisation.

En expertgrupp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hjälper till.

– Det är viktigt med en kontinuerlig tillsyn så att skyddsrummen inte blir blockerade. På många håll används de i dag som cykelrum. Och det är okej så länge som de grejer som står där går att utrymma. Men vi behöver se över skyddsrummen så de svarar upp mot de krav som ställs. Skyddsrummen är byggda på 1940-talet, säger Britt Bohlin.

”Kan behövas nya skyddsrum”

Hon fortsätter.

– Vi behöver se över var i Sverige behoven av skydd är som störst. Det kan vara försvarsanläggningar, men kan även vara civila mål. Vi kan komma att behöva bygga nya skyddsrum. Det skulle jag tro. Vi måste hitta en ny och modern organisation, säger Britt Bohlin.

Artikeltaggar

Britt BohlinMSBRegeringenSamhälleSkyddsrumSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.