Orienteringskrönikan: Åter orientering på riktigt

Publicerad:
Krönikören Stig Gustafsson glädjer sig över att pandemin är över – åtminstone i skogen. Foto: Johan Lindahl

Nu kan orienterare i olika åldrar packa väskor och ryggsäckar och mötas till tävling. Pandemin är inte över, men smittspridningen under ett orienteringslopp i skogen är närmast obefintlig. Man kan samlas kring klubbskärmarna för samvaro och det vi kallar eftersnack.

Här jämförs de olika vägvalen bland annat. För många har de två åren varit träning utan tävling. Vissa ungdomar har på grund av detta tröttnat. Flera av våra dalsländska klubbar har motverkat detta genom en intensiv träningsverksamhet. Nu kommer belöningen!

Ett tävlingsprogram väntar med över 500 arrangemang och då är inte de så kallade närtävlingarna räknade. O-ligan tillhör denna kategori. Vi ser i första hand till vad som väntar i vår. Premiär för våra dalslänningar brukar det bli i Hallandspremiärens medel- och långdistans. I år sker detta 12–13 mars.

Stångenäs AIS arrangerar sin SAIS-tramp den 27 mars. Strömstadsmedeln med Idefjordens SK och Kvillebyns SK som ansvariga avgörs 2 april. Sist nämnda klubb håller dagen efter i Kvillebyns klassiska långdistans. Påskhelgen är som alltid fylld av tävlingar, så också här i väst. Nattävlingen Häxjakten inleder skärtorsdag, Dagen därpå sprinttävlingen Kortfredan. Elittävlingen Öjetrampen under påskafton samlar alltid många orienterare.

Påskdagen flyttar mängden tävlande till Uddevalla och Bohuslunken. Helgen avslutas i Trollhättan på annandagen. För eliten räknas de tre senaste tävlingarna samman i en Elitcup. Flickor och pojkar i klasserna 14 och 16 år väger samman alla fem tävlingarna i en Ungdomscup. Premiär blir det för Vårstafetten i Stenungsund 30 april.

Här hemma ser vi fram mot ännu en Skärmenträff. Första maj sker detta. Sprint-DM och DM sprintstafett avgörs den 21 maj i Uddevalla.

Tiomila är vårens stora begivenhet och är efter två års uppehåll efterlängtad av eliten i svenska, norska och finska elitklubbar. Tävlingen kommer att avgöras i Kilsbergen utanför Örebro. Ånnaboda blir huvudarena. Ur västsvensk synpunkt har IFK Göteborg glatt under senare år med flera segrar.

Klubben satsar hårt i såväl herr- som damklass. Med tvillingarna Erika och Johanna Källvik Leufvén från Åmål i klubben avverkade man nyligen ett långt träningsläger i Spanien.

Världscupen kommer till Borås 25 – 29 maj. Sprint, sprintstafett och så kallad knockoutsprint står på programmet. Kommer med stor säkerhet att TV-sändas.

O-ringen i Uppsala har nu laddat i flera år och tvingats göra ändringar och justeringar på grund av exempelvis stora angrepp av barkborrar med åtföljande avverkning. Nu ser arrangörerna fram mot att kunna genomföra det hela och är beredda ta emot 20 000 orienterare mellan 24 och 30 juli.

Programmet för O-ligan och distriktets ungdomsserie är ännu inte klart.

Stig Gustafsson

Artikeltaggar

DalslandEds SKOK SkärmenOrienteringStigsökarna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare