Hoppa till huvudinnehållet

Skolpolitikern om bråken: ”Rimliga resurser”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Tobias Bernhardsson (C) är numera ordförande i utbildningsnämnden.
Tobias Bernhardsson (C) är numera ordförande i utbildningsnämnden. Foto: Helena Lindgren/Johan Lindahl

Det råder delade meningar om bråken på Valboskolan, men frågan har väckts om det hade kunnat förhindras med en större personalstyrka. Utbildningsnämndens ordförande Tobias Bernhardsson (C) menar dock att resurserna som tilldelats är tillräckliga.

– Vi lägger resurser på våra skolor för att bedriva en adekvat verksamhet, säger han.

Centerpolitikern Tobias Bernhardsson avgick nyligen från posten som kommunstyrelsens ordförande till posten som utbildningsnämndens ordförande, och är med andra ord den politiker i kommunen som har mest inflytande över skolväsendet.

Delade meningar om situationen på Valboskolan: ”Kan finnas olika bilder”

Vad tänker du när du läser rapporteringen kring bråken på Valboskolan?

– Det är givetvis beklagligt när det sker olika typer av konflikter på en högstadieskola. Det är något man behöver jobba med och något jag vet att man jobbar med ständigt. Trygghet och studiero är det viktigaste av allt och vi vill att man ska ha trygga skolor i Färgelanda kommun.

Vad får du för information när något sådant händer?

– Som regel får vi i politiken ingen information om enskilda händelser. Det är något man hanterar på verksamhetsnivå. Det är där man är mest insatt i hur man jobbar. Vi kan bara ställa frågor.

Skulle det här kunna ha undvikits med mer personal i skolan?

– I den bästa av världar hade man varit fler personal. Men vi har fortsatt en elevpeng som är rimlig, vi lägger resurser på våra skolor för att bedriva en adekvat verksamhet. Jag är säker på att man jobbar och kämpar för att hantera situationer efter de resurser som man har tillgängliga, säger han.

Vad kan ni politiker göra?

– Vi planerar i nämnden att göra en skolresa runt om i våra verksamheter. Vi vet att det finns ett behov av att ha en dialog om både skolans arbete, skolans möjligheter och de utmaningar man har. Det var planerat långt innan jag kom hit, men bara pandemin släpper så räknar vi med att göra den. Det är viktigt att diskutera, inte minst resurser till skolan. Vi behöver ha en dialog mellan verksamhet och politik, säger Tobias Bernhardsson.

Utbildningsnämnden är den kommunala myndighet som är huvudman enligt skollagen och ansvarar för att bland annat fördela resurser till kommunens skolor, formulera mål, följa upp och utvärdera dem.

Nämnden utövar också myndighetsansvar och beslutar om enskilda invånares rättigheter och skyldigheter inom förskolan och utbildningen.

Artikeltaggar

FärgelandaPolitikSkola och utbildningTobias BernhardssonValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.