Hoppa till huvudinnehållet

Gränsfolk hoppas på bättre norsk-svenskt samarbete mot pandemier

Publicerad:
Per Jonsson (C) är ordförande i Gränskommittén Värmland-Östfold, som uppmanar Sveriges och Norges statsministrar att samarbeta kring pandemibekämpningen i framtiden.
Per Jonsson (C) är ordförande i Gränskommittén Värmland-Östfold, som uppmanar Sveriges och Norges statsministrar att samarbeta kring pandemibekämpningen i framtiden. Foto: Tommy Lofgren

Sex svensk-norska gränskommittéer går nu samman för att kräva att statsministrarna i Norge och Sverige startar ett samarbete om smittbekämpning för framtiden.

Statsministrarna Jonas Gahr Störe och Magdalena Andersson möts på tisdag i Stockholm. Sex svensk-norska gränskommittéer hoppas att de två statsministrarna kan få till ett bättre samarbete i framtiden, när det gäller pandemibekämpning.

Gränskommittéerna representerar kommuner, regioner/fylken och regionala myndigheter och näringslivet utmed den 163 mil långa gränsen mellan Norge och Sverige.

Jonsson (C) ordförande

Ordförande i Gränskommittén Värmland-Östfold är Per Jonsson (C) från Bengtsfors, som också är ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott i Bengtsfors kommun.

Gränsrestriktionerna under pandemin har haft en stark negativ påverkan, både ekonomiskt och på ett mänskligt plan. Den nordiska tilliten har tagit skada, menar många.

Ett högt pris

Invånare, arbetspendlare och företag i gränsregionen har betalat ett högt pris.

– Vi uppmanar regeringarna att omedelbart ge Folkhelseinstituttet och Folkhälsomyndigheten i uppdrag att finna lösningar och samarbete som främjar både hälsa och den nordiska gränsfriheten, säger Svinesundskommitténs ordförande Linda Engsmyr i ett uttalande inför nästa veckas möte.

”Hög tid”

Sex representanter från gränskommittéerna står med enad röst.

– Pandemin uppstod med kort varsel och vi förstår att situationen för boende i gränsregionen inte hanns med att beakta i början, men nu är det hög tid att finna verktyg så att våra sammanflätade samhällen inte slits isär om pandemin blossar upp igen.

Artikeltaggar

Jonas Gahr StøreMagdalena AnderssonNorgePer JonssonSamhälleSverige

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.