Hoppa till huvudinnehållet

Delade meningar om situationen på Valboskolan: ”Kan finnas olika bilder”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Anna Gunnervik är utbildningschef i Färgelanda kommun.
Anna Gunnervik är utbildningschef i Färgelanda kommun.

Vissa menar att det pågått våld, hot och trakasserier under många år. Andra menar att saken blåsts upp och att problemen inte är större på Valboskolan än på andra skolor.

– Så klart kan det finnas olika bilder och upplevelser, säger skolchefen Anna Gunnervik.

Skolpolitikern om bråken: ”Rimliga resurser”

Enstaka elever och lärare har uttryckt att rapporteringen om Valboskolan de senaste veckorna är felaktig. Samtidigt strömmar det in vittnesmål från både föräldrar till nuvarande elever och från tidigare elever som alla ger samma bild – att det under flera år pågått hot, våld och sexuella trakasserier utan att det blivit någon skillnad.

Hur kan det upplevas så olika?

– Så klart kan det finnas olika bilder och upplevelser. Det är många människor på samma plats och det sociala samspelet är något vi alla tränar på och som är en av skolans uppdrag att arbeta med. Skolan arbetar som sagt med trygghet, trivsel och värdegrundsarbete som andra skolor enligt skollag och läroplan, säger utbildningschef Anna Gunnervik.

Dalslänningen har förgäves försökt få kommentarer från de anställda på skolan, och även eleverna, som inte delar den bilden. Vissa menar att de inte får prata med pressen för skolledningen.

Vad är det för regler, vem bestämmer det och varför?

– Några speciella regler att ingen får svara känner jag inte till. Dock får vi inte bryta sekretess, och så får var och en fundera på vad som är lämpligt i vår yrkesutövning.

Vad innefattar den här sekretessen?

– Sekretess gäller i alla ärenden som har med enskilda personer, incidenter och ärenden att göra. Det finns ingen sekretess kring hur våra rutiner ser ut för hur vi arbetar, säger hon.

Efter händelsen i förra veckan har kommunen kommunicerat ut via sin hemsida hur man jobbar med trygg och säker skolmiljö.

Några av exemplen är att det finns en likabehandlingsplan som man jobbar utifrån när det gäller trygghet och studiero, man tar fram trivselregler tillsammans med eleverna och håller kontinuerliga elevråd.

Utifrån skollagen finns även en handlingsplan för trivsel och trygghet, där det står vad som händer om man inte följer reglerna.

En årlig enkätundersökning, som gjorde senast i våras, visar att 90 procent av eleverna på högstadiet känner sig trygga i skolan.

Även om nio av tio elever, som er enkätundersökning säger, känner sig trygga i skolan är det fortfarande 35 elever som inte gör det. Ska det vara så?

– Nej, vårt uppdrag är att alla ska känna sig trygga i skolan. Det arbetar vi för kontinuerligt enligt våra rutiner. Vi arbetar främjande, förebyggande och åtgärdande. Alla delar behövs, säger Anna Gunnervik.

Artikeltaggar

Anna GunnervikFärgelandaSkola och utbildningUtbildningsnämndenValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.