Hoppa till huvudinnehållet

Kommunpoet och akademiledamot gästar poesifestivalen på Baldersnäs

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Sedan 2019 är Tua Forsström en av de aderton i Svenska Akademien. I mars byter hon Börshuset i Gamla stan för Baldersnäs herrgård, där hon kommer att ta emot Dalslands poesipris och framföra en nyskriven Dalslandsdikt.
Sedan 2019 är Tua Forsström en av de aderton i Svenska Akademien. I mars byter hon Börshuset i Gamla stan för Baldersnäs herrgård, där hon kommer att ta emot Dalslands poesipris och framföra en nyskriven Dalslandsdikt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges första kommunpoet, Jimmy Alm, slovenska poeten Lucija Stupica, låtskrivaren och musikern Py Bäckman och Svenska Akademiledamoten Tua Forsström är några av gästerna på årets Poesidagar i Dalsland på Baldernäs.

Programmet för den andra upplagan av Bokdagar i Dalslands poesifestival, Poesidagar i Dalsland, är klart.

Festivalen, som genomförs på Baldersnäs herrgård den 11–12 mars, gästas för första gången av en utomnordisk författare, slovenska poeten Lucija Stupica.

Poesipriset delas ut

Under festivalen kommer även Dalslands poesipris, Torkelsrudpriset, att delas ut till årets pristagare, finlandssvenska poeten och ledamoten av Svenska Akademien, Tua Forrström. I samband med prisutdelningen kommer hon, liksom förra vinnaren Claes Eriksson, att framföra en exklusiv dikt om Dalsland.

Andra spännande gäster är Py Bäckman, som kommer att berätta och samtala om sin låtlyrik, och Sveriges mest omtalade poet den senaste tiden, Dalslandsbördige Jimmy Alm – Sveriges första kommunpoet.

Första kommunpoeten

”Vi arbetar för att lyfta fram lokal litteratur också och kanske har det aldrig varit lättare: Sveriges första kommunpoet, Jimmy Alm, är uppväxt i Dalsland. Han kommer under Poesidagarna berätta om sitt numera rikskända poetiska arbete och ge prov på sina dikter”, skriver Poesifestivalen i ett pressutskick.

Tillsammans med Lina Arvidsson kommer Jimmy Alm under fredagen att hålla i poesiworkshops för elever från Karlbergsgymnasiet och Kristinebergsskolan i Åmål.

Tranemos omskrivne kommunpoet Jimmy Alm, från Stigen i Färgelanda, är en av deltagarna på poesifestivalen.
Tranemos omskrivne kommunpoet Jimmy Alm, från Stigen i Färgelanda, är en av deltagarna på poesifestivalen. Foto: Helena Lindgren

Även den ideella föreningen ”Kvinnlig prioritet”, med sin kurs i kreativt skrivande för unga kvinnor i psykisk ohälsa, kommer även att medverka under festivalen.

Den första upplagan av den internationella poesifestivalen ägde rum i mars 2020, dagarna före coronapandemin nådde Sverige.

Två år senare, precis när pandemin börjat klinga av, är det alltså dags att samlas igen.

Medverkande på Poesidagar i Dalsland

Py Bäckman

Sångerska, musiker, låtskrivare och översättare. Hon har medverkat flera gånger i Melodifestivalen och skrev ”Stad i ljus”, som Tommy Körberg vann svenska tävlingen med, och som numera även är en psalm.

Einar Már Gudmundsson

En av Islands främsta, mest produktiva och mångsidiga författare. Han har mottagit flera priser, som Nordiska Rådets Litteraturpris och Svenska Akademiens nordiska pris.

Bengt Berg

Författare och förläggare. Har gett ut ett fyrtiotal egna böcker, mest poesi och många i samarbete med olika bildkonstnärer. Hans dikter finns översatta till över 20 språk.

Lina Arvidsson

Författare, skrivpedagog, estradpoet och kassörska på Ica. Hon debuterade 2012 med barn- och ungdomsromanen ”Det borde finnas regler”.

Sam Carlquist

Tidigare regissör vid Riksteatern och programansvarig i Kungsträdgården. Han är aktuell med sin femte diktsamling, ”De namn våra döda minns”, som kom 2021.

Lucija Stupica

Poet från Slovenien, idag bosatt i Stockholm. Hennes senaste diktsamling, ”Flyktpunkter”, hyllades av kritiker i hemlandet och nominerades till två av landets mest prestigefulla litterära priser.

Jesper Högström

Journalist, författare och översättare. Han skrev 2004 romanen ”Den andra stranden” och har gett ut en rad fotbollsböcker. Han har deltagit i flera stora litteraturdebatter och har skrivit kritik i Expressen och är nu kritiker i DN.

Tua Forsström

Finlandssvensk författare och en av Nordens mest framstående poeter. Sedan 2019 är hon ledamot av Svenska Akademien. Hon har gett ut ett femtontal diktsamlingar och tilldelats en rad priser.

Karoline Brændjord

Norsk författare. Hennes debut ”Jag vill vakna till världen” har fått kritiker och läsare på fall. Den tilldelades både Kritikerprisen och Tarjei Vesaas debutantpris 2020.

Jimmy Alm

Poet med dalsländskt ursprung. Blev 2021 rikskänd som Sveriges första kommunpoet. Hans uppdrag är att gestalta Tranemo kommun i en serie dikter baserade på mötet med kommunens olika beståndsdelar.

Artikeltaggar

BaldersnäsBaldersnäs herrgårdBokdagar i DalslandLitteraturPoesi

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.