Hoppa till huvudinnehållet

Rikards barn blev slagna och trakasserade – bytte skola: ”En enorm skillnad”

Publicerad:
Rikard Karlsson i Järbo flyttade sina barn från Valboskolan efter att de blivit slagna och trakasserade.
Rikard Karlsson i Järbo flyttade sina barn från Valboskolan efter att de blivit slagna och trakasserade. Foto: Helena Lindgren/Privat

Fler vittnesmål framkommer från föräldrar till elever på Valboskolan. Pappan Rikard Karlsson i Järbo flyttade sina barn från skolan på grund av just våld och trakasserier.

– Min yngste son fick se på Tiktok hur hans storebror blev ”slaktad”, säger han.

Rikard Karlsson har fyra barn, varav tre tidigare gick på Valboskolan i Färgelanda. För ungefär 1,5 år sedan valde han att flytta dem till en annan skola efter att två av dem utsatts för våld och trakasserier.

– Det här har hållit på bra mycket längre än sedan i höstas, säger han.

Bråk på skola – tonåring misstänkt för misshandelFöräldrar riktar skarp kritik mot skolledningen: ”Höjden av tjänstefel”Insändare: Vi trivs på ValboskolanKommunalrådet: ”Väldigt olyckligt”

Sonen, som då gick i årskurs åtta, blev misshandlad och filmad av ett gäng högstadiekillar, som sedan la upp filmen på sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok, där det spred sig som en löpeld.

– Det spred sig även till mellanstadiet, där min yngre son kunde se när hans storebror blir ”slaktad”, som de kallar det. Även min yngste son, som går i Högsäter, hade sett det, säger Rikard Karlsson.

Dottern trakasserades

Samtidigt blev hans dotter, som då gick i nian, utsatt för trakasserier.

– Hon blev kallad både det ena och det andra. Hon vågade inte gå till skolan, säger han.

Då gjorde han en polisanmälan, både på skolan för arbetsmiljöbrott, och ungdomarna i fråga. Rikard ville att gärningsmännen skulle få kontaktförbud med hans son, men det tog bara några dagar innan det satte igång igen.

– Jag gick till ganska hårt angrepp mot skolan. Det är inte mina barn som ska behöva flytta, det är de som misshandlar och trakasserar, menar Rikard Karlsson.

”Skyfflas under mattan”

Precis som tidigare vittnesmål fick han bilden av att händelsen förminskades och skulle tystas ner.

– De sa att ”du får gärna polisanmäla det här, men det tänker inte vi göra”. Det skulle skyfflas under mattan, säger han.

Nu går barnen på Bengtsgården i Bengtsfors och skillnaden är märkbar, menar han.

– Det är en enorm skillnad. Där råder det nolltolerans mot våld och hot. Rektorn är jättebra och polisanmäler allt direkt. När vi läste om det som hände på Valboskolan senast så sa min äldste son att det är skönt att slippa det där.

Artikeltaggar

BengtsgårdenFärgelandaSkola och utbildningSnapchatValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.