Hoppa till huvudinnehållet

Nya kommundirektörens anställningsavtal kritiseras av oppositionen

Publicerad:
På måndagen blev det officiellt klart att Jan-Erik Samuelsson tar över som ordinarie kommundirektör för Åmåls kommun. Här flankeras Samuelsson av Lena Björk, folkhälsostrateg, och Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef. Arkivbild.
På måndagen blev det officiellt klart att Jan-Erik Samuelsson tar över som ordinarie kommundirektör för Åmåls kommun. Här flankeras Samuelsson av Lena Björk, folkhälsostrateg, och Kristoffer Ljung, näringslivs- och kommunikationschef. Arkivbild. Foto: Andreas Dagström

Hög lön och frikostigt avgångsvederlag. Sverigedemokraterna är inte nöjda med det anställningsavtal som Åmåls nye kommundirektör har fått.

Även Alliansen tar avstånd från avtalet.

Sent på måndagseftermiddagen blev det officiellt klart att Jan-Erik Samuelsson tar över som ordinarie kommundirektör. Egentligen skulle tillträdet ha skett förra veckan, men på grund av vad vissa ansåg vara oklarheter kring anställningsavtalet blev ärendet framflyttat till ett extrainsatt kommunstyrelsemöte.

Där lämnade Sverigedemokraterna in en skarpt formulerad protokollsanteckning.

”Vi är kritiska mot att kommundirektören återigen, utöver uppsägningstiden har ett avgångsvederlag på tolv månadslöner med i avtalet”, skriver SD:s gruppledare Ove Kaye i sin protokollsanteckning och förklarar vidare över telefon:

– Från det att Anders Sandén fick gå började vi prata om fruktansvärda avgångsvederlag och hur vi skulle komma bort i från dem.

SD fick vara med

Till skillnad från förra gången har Sverigedemokraterna fått vara med under hela rekryteringsprocessen, vilket partiet uppskattar. Men slutet blev inte som Ove Kaye hade hoppats, även om han står bakom valet av Jan-Erik Samuelsson:

– SD gick in i diskussionen med önskemål om tidsbegränsad anställning. Vi ville att anställningen skulle löpa mandatperiodsvis, från val till val, plus sex månaders uppsägningstid, men med möjlighet förlängning. Det är inte helt ovanligt att tjänstemän säger upp sig själva eller får gå i samband med maktskifte.

Trodde på gehör

Förra gången kommundirektören sades upp landade avgångsvederlaget på cirka två miljoner kronor. Sverigedemokraterna hoppades och trodde att de skulle få gehör för sina tankar.

Men när Jan-Erik Samuelssons anställningsavtal presenterades innehöll det bland annat sex månaders uppsägningstid och tolv månaders avgångsvederlag.

Till det kommer även månadslönen på 91 000 kronor som SD anser vara för generös. Storleken är i paritet med vad Fyrbodals huvudorter - Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg - betalar och klart högre än i övriga Dalslandskommuner.

– 91 000 kronor i lön hade kanske varit okej, om inte anställningsavtalet hade haft tolv månaders avgångsvederlag, säger Ove Kaye.

– Det är ändå viss skillnad på arbetsbördan att vara kommundirektör i Åmål än i Uddevalla.

Alliansen står inte bakom

Allianspartierna - Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna - lämnade också in en protokollanteckning till måndagens kommunstyrelsemöte.

Men dagen efter mötet var kommentarerna återhållsamma:

– Vi valde att inte stå bakom anställningsavtalet, säger Michael Karlsson (M) i ett kort uttalande.

PD har sökt kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) för en kommentar - utan framgång.

Artikeltaggar

ÅmålJan-Erik SamuelssonKommundirektörMichael KarlssonMichael KarlssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.