Föräldrar till elever på Valboskolan menar att bråk och misshandel har pågått under hela höstterminen, men att inget har gjorts. Snarare har man upplevt att det förminskats och tystats ner av skolledningen, som nu får skarp kritik.
– Det är höjden av tjänstefel, säger en av dem.
Efter tisdagens bråk på Valboskolan i Färgelanda har Dalslänningen varit i kontakt med flera vårdnadshavare som vittnar om återkommande bråk under hela höstterminen.
Det ska röra sig om ett större gäng pojkar som trakasserar, hotar, slåss och skapar rädsla och otrivsel bland fler elever än bara de som blivit slagna.
– Mitt barn kände sig inte alls trygg och behövde titta sig över axeln i skolan. Han och kompisarna var oroliga och nervösa varje dag och blev vid ett tillfälle förföljda ända till Uddevalla där de blev slagna. Det som hände igår var att de utsatta killarna tröttnade och slog tillbaka och ett regelrätt gängslagsmål bröt ut, säger en mamma som inte, med risk för att deras barn ska fara ännu mer illa, vill medverka med namn eller bild.
Bråk på skola – tonåring misstänkt för misshandelHon fortsätter:
– Det har hänt så mycket under hösten. Min son vågar inte ha på sig vissa smycken för att han är rädd att de ska gå sönder. Vid ett tillfälle blev han inträngd i ett hörn och slagen av tolv killar. Jag fick köra honom till vårdcentralen och då kände jag att det var nog, säger hon.
Riktar skarp kritik
Vårdnadshavarna Dalslänningen har varit i kontakt med riktar skarp kritik mot dels Valboskolans ledning och personal, dels skolledningen i Färgelanda kommun.
– När vi vårdnadshavare först fick veta detta kontaktade vi rektorn som verkade vilja tysta ner detta och sa att det skulle lösas internt. Det nöjde vi oss inte med utan krävde ett möte. Det handlar om tonåringar och vi vet hur de funkar, säger mamman.
Men då upplevde hon det återigen som att de tystades ner. Och framför allt verkade man inte ta henne, eller någon av de andra vårdnadshavarna, på allvar.
– Inget av barnen fick samtalsstöd, ingen soc-anmälan gjordes och ingen polisanmälan gjordes. Ingenting hände, säger hon.
Då kontaktade hon utbildningschefen Anna Gunnervik och ville att man skulle gå vidare, eftersom att några redan då hade valt att hålla sina barn hemma då de inte fick någon studiero och av rädsla för att de skulle fara illa i skolan.
– Då blev bara jag kallad till möte med skolchef och rektor. Ingen annan. De skulle jobba med detta, sa dem och hade möte med vårdnadshavare och elever. Men det hjälper inte, trakasserier, slag och hot fortsatte, säger hon.
”Varit lite stök”
Mamman har sedan gjort en polisanmälan, anmälan till skolinspektionen, varit i kontakt med dåvarande kommunalrådet Tobias Bernhardsson och kommunchefen Katrin Siverby.
– Kommunchefen sa att hon inte hade fått någon information förutom att det varit lite stök. Polisen sa att det var ”lugnt nu” och sedan fortsatte det, säger hon.
En resurs anställdes som gick i korridorerna, men som sedan slutade och inte ersattes.
Vårdnadshavarna upplever att problematiken inte tas på allvar och till och med förminskas av rektor och skolchef.
”Höjden av tjänstefel”
Mamman, vars son varit utsatt för våld, går så långt att hon menar att skolans personal begår tjänstefel.
– De utövar maktposition mot eleverna och förföljer dem. Provocerar dem och pratar skit om dem till andra elever. Listan kan göras lång. Det är vidrigt, säger hon.
Gårdagens händelse ska enligt henne ha filmats, och på filmen som hon själv sett, kan man se lärare som inte ingriper utan snarare smyger därifrån.
– Det är höjden av tjänstefel på alla nivåer, säger hon.
Utbildningschefen Anna Gunnervik fick under onsdagen chansen att bemöta kritiken.
Enligt vårdnadshavare är detta ett problem som förekommit under hela höstterminen, men att ingen tagit det på allvar och därför har ingenting gjorts. Varför?
– Så kan man alltid tycka och vi har, som på många andra högstadieskolor, situationer att arbeta med och det gör vi. Det är ett långsiktigt arbete med planer för likabehandling, säger hon.
Flera vårdnadshavare menar att skolledningen förminskar händelserna och vill tysta ner det, trots att en pojke blev misshandlad igår. Vad säger du om det?
– Vi har inte för avsikt att mörka någonting utan det är jätteviktigt att göra en kartläggning och utredning så att vi vet vilka åtgärder vi ska ta till. Jag har fått till mig idag att det inte är några allvarliga skador som uppstått. Men självklart är det skrämmande när man ser folk i sin närhet som slåss.
Så vad har ni gjort och vad kommer att göras framöver?
– Jag måste informera mig på detaljnivå, men i det akuta läget redde vi ut konflikten och förstärkte med personal. Elevhälsan jobbar vidare i samarbete med kurator och specialpedagog. Vi har sett till att det inte blir några håltimmar och att det alltid finns vuxna omkring dem. På längre sikt pågår ett samarbete med kommunen och Brottsförebyggande rådet.
Tycker du att det har hjälpt, men tanke på det som hände i tisdags?
– Jag kan inte säga att det är helt lugnt, det är fortfarande situationer att hantera. Det är ett pågående arbete, och det här behöver vi arbeta jättemycket med.
Enligt vårdnadshavare är det samma grupp pojkar som har slagits och trakasserat under hela hösten. Kan det bli tal om att stänga av enskilda elever?
– Jag kan inte kommentera om det är så. Men har man varit med och slagits, då blir man hemskickad den dagen. Sedan kan vi bara stänga av elever under en kort period. Men de som slogs i går är inte i skolan i dag, säger hon.
En resurs, vars arbetsuppgifter var att hålla ordning i korridorerna, slutade och ersattes aldrig. Varför?
– Vi förstärkte under en period med en bra kille, men han ville inte fortsätta. Vi har inte hittat någon lämplig och det är svårt med personal just nu. De vuxna på skolan gör allt de kan och vår skolvärd finns fortfarande kvar.