Hoppa till huvudinnehållet

Efter branden: Nu startar ombyggnaden av Gula villan – klar i höst

Publicerad:
Så ser det ut just nu i Gula villan sedan golvet och väggar rivits ut.
Så ser det ut just nu i Gula villan sedan golvet och väggar rivits ut. Foto: Tommy Lofgren

Nu har renoveringen och ombyggnaden av Gula villan i Bengtsfors inletts. Entreprenören SJB Bygg AB är på plats och till att börja med har en del väggar och annat gammalt material rivits ut.

Gula villan ska stå klar som fritidsgård och allaktivitetshus i höst till en kostnad av 3,8 miljoner kronor.

– Det blir en modern planlösning som anpassas för verksamheten, säger Per Jonsson (C), kommunstyrelsens andre vice ordförande och ordförande för kommunstyrelsens utbildningsutskott.

Eldningsförsök och glaskross vid Gula villan2,8 miljoner satsas på går’n i Bengtsfors som blir allaktivitetshusGula villan får vara kvar i Bengtsfors

Från början var lite drygt 2,8 miljoner kronor avsatta i budgeten. Den summan utökades med 920 000 kronor till 3,8 miljoner kronor.

Byggnaden, som är från 1920-talet, består av två våningar plus vindsutrymme. Under ett antal år har den varit fritidsgård fram till brandattentatet.

Per Jonsson, ordförande i utbildningsutskottet, i samtal med personal från SJB Bygg AB. Från vänster Anders Schagerholm, Bengt-Arne Edquist och Magnus Oscarsson.
Per Jonsson, ordförande i utbildningsutskottet, i samtal med personal från SJB Bygg AB. Från vänster Anders Schagerholm, Bengt-Arne Edquist och Magnus Oscarsson. Foto: Tommy Lofgren

Det var i december 2019, en tidig söndagsmorgon, som någon eller några slängde in en hemmagjord brandbomb genom ett fönster på kortsidan mot Bengtsgården. Tack vare ett rådigt ingripande från en Securitasvakt som snabbt var på plats kunde elden begränsas innan räddningstjänsten anlände och började släckningsarbetet.

Fönstret bär fortfarande spår efter brandbomben som kastades in.
Fönstret bär fortfarande spår efter brandbomben som kastades in. Foto: Tommy Lofgren

Tvingades stänga

Branden skadade delar av lokalen plus inventarier så pass mycket att kommunen tvingades stänga fritidsgården. Polisen misstänkte mordbrand, men några fysiska spår efter tänkbara gärningsmän fanns inte. Brottet är fortfarande ouppklarat.

Direkt efter branden flyttade fritidsgården sin verksamhet i Sågudden till det lilla huset som turistbyrån tidigare hade. Och där har man varit kvar. I höst blir det dock nya förutsättningar i de moderniserade lokalerna i Gula villan.

Restaureringen och ombyggnaden av Gula villan efter branden har påbörjats.
Restaureringen och ombyggnaden av Gula villan efter branden har påbörjats. Foto: Tommy Lofgren

Där blir det också verksamheter för andra än ungdomar, till exempel föreningar. Lokalerna tillgänglighetsanpassas med en hiss till andra våningen.

Artikeltaggar

BengtsforsBrott & blåljusFritid och livsstilGula villanPer JonssonPolitikSven Johansson Bygg AB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.